Category Archives: go2homestay.com

12 Tips Mencari Homestay Untuk Bercuti Bersama Keluarga. Tips nombor #8 yang paling kita perlu ketahui !!!

Nak bercuti  ? Ya, negara kita memang terkenal dengan tempat percutian dan menawarkan banyak penginapan homestay. Di sini saya ingin berkongsi beberapa tips untuk anda memilih homestay. Supaya anda dapat pastikan pilihan yang tepat dengan harga yang berpatutan.

1. Kenal pasti tujuan percutian dan cari homestay di lokasi yang berdekatan.

Apabila anda ingin mencari dan menempah homestay, tentunya anda sudah pun mempunyai tujuan utama untuk ke mana-mana destinasi. Jadi, tujuan utama anda itu secara tidak langsung akan menentukan kawasan atau daerah homestay yang akan anda cari dan tempah.

Namun, anda jangan terlalu terikat pada satu-satu kawasan sahaja kerana kadang-kadang homestay yang di luar kawasan itu (berhampiran dengan kawasan yang anda cari) mungkin lebih berbaloi berbanding homestay yang berada betul-betul di dalam kawasan tersebut.

Jika anda ingin pergi ke satu tempat atas urusan kerja atau rasmi. Anda haruslah memilih homestay yang tidak jauh dari tempat kerja anda. Paling elok adalah 10 minit dan paling lama pun 30 minit.

Jangan nanti anda rugi minyak kereta. Bila menginap di homestay yang jauh dari tempat kerja. Bukan hanya minyak, rugi masa dan tenaga juga.

 

2. Kenal pasti jumlah bilangan ahli keluarga atau rombongan.

Sebelum anda mencari homestay, anda perlu mendapatkan anggaran berapakah bilangan orang yang akan turut serta dalam percutian anda itu. Jika anda telah mendapat jumlah yang betul-betul confirm, itu adalah lebih baik.

Ini kerana jumlah bilangan orang yang akan turut serta, akan menentukan kapasiti bagi homestay yang ingin anda cari dan tempah. Terdapat perbezaan kapasiti bagi sesebuah homestay, bergantung kepada jenis rumah (rumah kampung, apartmen, Semi D, Teres atau Banglo) dan reka bentuk.

Kita kena pastikan agar semua ahli keluarga dan rombongan mendapat tempat penginapan yang selesa dan jumlah katil yang cukup untuk semua orang. Lagipun masing-masing turut berkongsi bayaran.

3. Tetapkan budget anda.

Yang pasti, jumlah budget anda akan menentukan kualiti dan kemudahan yang disediakan oleh sesebuah homestay. Kebiasaannya,homestay yang mempunyai aircond adalah lebih mahal berbanding dengan homestay yang hanya menyediakan kipas. Homestay yang beroperasi di rumah kayu juga, biasanya adalah lebih murah berbanding dengan rumah batu.

4. Survey atau ‘google search’ homestay yang wujud di kawasan yang anda cari.

Anda perlulah survey terlebih dahulu homestay yang wujud dalam kawasan yang anda cari, contohnya Negeri Sembilan. Ini memberikan anda peluang untuk mendapatkan promosi yang berbaloi. Cara yang paling mudah untuk survey adalah dengan menggunakan ‘Google Search’ dan contoh kata kunci ‘homestay melaka murah’.

Google bukan sahaja akan menyenaraikan laman web, blog atau facebook bagi homestay yang wujud, tetapi juga laman web-laman web yang menyediakan senarai homestay yang wujud di Negeri Sembilan. Selain itu, anda juga boleh luaskan pilihan anda dengan survey homestay yang wujud di laman sosial seperti Facebook, Instagram dan sebagainya.

5. Gunakan ‘google maps’ untuk menganggarkan jarak antara lokasi.

Untuk mengetahui secara tepat jarak antara homestay yang akan menjadi pilihan anda dengan lokasi bagi destinasi utama percutian anda, anda boleh menggunakan ‘Google Maps”.

Dengan ini, anda akan mendapat gambaran jarak yang akan anda lalui dan anggaran masa yang diperlukan bagi membuat perancangan mengikut jadual anda.

Contohnya anda boleh lihat contoh maps bagi Homestay Melaka Pokok Mangga disini

6. Sediakan senarai homestay mengikut keutamaan anda.

Setelah membuat survey homestay yang wujud, anda perlu sediakan senarai homestay berserta dengan no. telefon yang perlu dihubungi(jika anda ingin berurusan terus dengan pemilik homestay). Senarai ini perlulah mengandungi sekurang-kurangnya 10 homestay.

Senarai homestay tersebut perlulah disusun mengikut ‘priority’ berdasarkan kelebihan dan kekurangan sesebuah homestay. Kenapa perlu ada sampai 10 homestay? Ini kerana jika homestay yang berada pilihan utama telah dibooking orang lain, anda tidak perlu lagi pening kepala untuk memulakan semula proses survey. Hanya terus beralih untuk senarai yang kedua dan begitulah seterusnya.

Harus diingat bahawa anda adalah orang yang cukup bertuah jika mendapat homestay yang berada di pilihan utama. Apatah lagi jika anda ingin booking homestay tersebut dalam tempoh yang singkat dari tarikh percutian anda.

7. Hubungi pemilik homestay.

Andaikan anda telah mempunyai senarai homestay di tangan. Perkara yang terakhir adalah menghubungi terus pemilik homestay. Anda boleh memilih cara sama ada untuk menelefon, menggunakan whatsapp atau sms sahaja bergantung kepada keselesaan anda.

Perkara yang utama untuk ditanya adalah adakah tarikh yang anda inginkan masih kosong atau telah ditempah. Jika masih kosong, seterusnya anda boleh bertanyakan tentang harga. Ini kerana terdapat homestay yang menawarkan harga yang berbeza bergantung kepada jenis dan jumlah hari serta musim sama ada cuti sekolah atau cuti umum.

Akhir sekali, anda perlu tahu syarat-syarat untuk membuat booking. Semuanya berbeza bergantung kepada homestay tersebut. Ada sesetengah homestay yang memerlukan pelanggan untuk bank in deposit sebagai pengesahan untuk confirm booking, dan ada yang tidak perlu.

Selain itu, ada juga homestay yang memerlukan pelanggan untuk menambah deposit untuk security deposit yang mana duit ini akan dipulangkan jika tiada kerosakan atau kehilangan barang apabila

 

8. Pastikan Cadar, Sarung Bantal dan selimut digunakan ditukar

Ini tips yang paling penting, kadang-kadang ada pemilik homestay yang nak kerja senang tidak menukar cadar dan selimut atau toto. Pastikan sarung bantal, cadar dan selimut yang dibekalkan bersih dan dibasuh.

Oleh kerana kos untuk mencuci atau menhantar dobi agak tinggi, anda kena perhatikan harga-harga homestay yang terlalu murah ini adakah sarung bantal, cadar, selimut dan toto yang dibekalkan telah dicuci.

Kalau tidak, alamat gatal-gatal dan miang badan anda sebab  sarung bantal, cadar, selimut dan toto telah digunakan oleh pengunjung-pengunjung sebelum anda.

9. Peralatan dan Perabut yang Cukup dan Berfungsi

Jika ingin menginap di Homestay. Pilihlah yang sesuai dengan jumlah bilangan kawan atau keluarga anda. Biar cukup katil. Biar ada bantal.

Andai anda kurang bajet. Carilah Homestay yang menyediakan bantal tambahan. Tilam tambahan. Atau toto tambahan. Tak ada semua tu tikar pun dah cukup. Kadang Atas sofa pun boleh tidur juga.
.

10. Peralatan elektrik dan peralatan memasak

Kepada sesiapa yang ingin melancong dan juga jimat belanja. Anda patut menginap di homestay.

Tipsnya adalah; cari homestay yang membenarkan anda memasak.. Tapi, kalau benarkan saja. Tak memadai. Anda kenalah cari Homestay yang ada peralatan nak memasak tu. Jangan pula, pisau nak potong bawang pun tak ada.

Tips lagi; carilah homestay yang ada peti ais, rice cooker, water heater dan sebagainya. Senangkan?

Kalau anda bercuti dan menginap di homestay, terus bajet dan kira duit. Beli lauk basah dan simpan dalam peti. Sekali beli terus sampai anda check out nanti. Jimat belanja. Jimat masa.
.

11. Orang perempuan suka ni, seterika atau iron!

Kalau anda seorang perempuan atau anda akan bawa wanita untuk menginap bersama anda di homestay. Pastikan Homestay tersebut ada seterika atau iron. Senang nanti nak gosok tudung, baju dan skirt.

Eh.

Jangan lupa! Iron board kena ada. Kalau tak nak gosok atas apa?
.

12. Homestay kena ada mesin basuh atau washing machine

Kalau anda bercuti atau rancang untuk menginap di Homestay selama beberapa hari. Untuk jimat masa, jimat tenaga, jimat duit sila cari homestay yang ada mesin basuh. Kalau boleh yang automatik sepenuhnya (automatic washing machine). Senang kerja nanti. Masuk tekan-tekan. Siap!

Bawa baju sikit sudah!
Ringankan kereta. Tak berat tangan nak bawa. Heret sana. Heret sini.

Ops!

Jangan lupa. Cari Homestay yang ada ampaian. Kalau tak, dah siap basuh nanti, nak jemur kat mana?

 

Oleh yang demikian, jika anda ingin berkunjung ke Melaka, boleh lah meninjau senarai Homestay Melaka kami disini. Atau dilaman facebook kami disini.

 

 

RetroRun 2016

RetroRun 2016

Date : 10th April 2016

Venue : Putrajaya Water Sports Complex

Website : http://myretrorun.com/

Retrorun Malaysia is back for its 2nd Edition.  RetroRun was initiated in late 2014 with the hope of bringing the good old memories of yesteryear into a retrolicious and healthy event, where everyone of any age can join in the fun.  Citroen Retro Run Malaysia 2016 is a 5km fun run that aims to promote a healthy lifestyle for the whole family reminiscing about the memories of 70s early 90s.

Water Festival in Penang Island

Water Festival in Penang Island

Date : 13th April 2016 

 

The Water festival or Songkran is a traditional Thai festival that is also celebrated in Penang by devotees to wash away bad luck through liberally splashing water on each other. Songkran in Thai means to move or change place and it also denotes the Sun’s change of place in the zodiac system.

Date13 April 2016

VenuePenang Burmese Temple The Reclining Buddha Temple

Contact Number+6016 – 410 5115

AddressPenang Burmese Temple Lorong Burma, Pulau Tikus, 10250, Penang, Malaysia. (5.431157,100.313932)

Vaisakhi Celebration

Vaisakhi Celebration

Date : 23rd April 2016

The Sikh feast marks the harvest festival and the religious Khalsa Janam Divas. It is usually celebrated with singing and dancing in a colourful carnival-like atmosphere. The open house gives visitors a rare glimpse of insight into the beliefs, customs and practices that are sacredly practised by the Sikhs to this day.

Date23 April 2016

VenuePenang Times Square

Contact Number+6012-489 9204

AddressPenang Times Square Jalan Dato Keramat, George Town, 10150, Penang, Malaysia. (5.412311,100.325373)

The Bornean Frog Race 2016

The Bornean Frog Race 2016

Date : 30th April 2016

Participate in an International Amphibian Conservation Event.  Activities include:

  • Talks
  • Exhibitions
  • Photography Workshops
  • Night-Time Frog Search
  • Photo Contest with prizes

The race itself is modeled after the annually-held and highly successful “Bird Race”, and would entail participants going up one or more trails at the Serapi foothills within Kubah National Park, for a period of 2 hours, and returning with digital images of amphibians

Amphibians comprise some 6,771 species, and living representatives include frogs, salamanders and caecilians. From a conservation standpoint, it is remarkable that a large proportion of the world’s amphibians- a third of the known species, are recognized as being under threat.

Website : http://internationalborneanfrograce.weebly.com/

Sabah Adventure Challenge 2016: Going Back To The Original

Sabah Adventure Challenge 2016: Going Back To The Original

Date : 26 – 28 Mar 2016

Website :  http://www.sabahtourism.com/events/sabah-adventure-challenge-2016-going-back-original-race#sthash.UMbY21LO.dpuf

 

The SAC is South East Asia’s oldest established multi-day race and Malaysia’s original ultra trail marathon, founded in 1999.

The race concept see’s individuals in an ultra trail solo category or teams of two in a multi-sport category compete over 3 days from dawn to dusk across some of the most intense jungle and mountain sections on the West Coast of Sabah, an hour from Kota Kinabalu where it all began in 1999. The 2016 event see’s competitor’s going back to the original routes and race sections that the original group of competitors competed on back in 1999 and will see competitors camping out along the Kiulu River for 2 nights of the event. This is a back to basics’ race and back to the original format of how it all used to be in the world of adventure racing and multi-day trail running.

Time : Please refer to the website for updates on the confirmed starting time

Start Location: Please refer to the website for updates on the start location which is only revealed to competitors 12 hours before the start of the race.

– See more at: http://www.sabahtourism.com/events/sabah-adventure-challenge-2016-going-back-original-race#sthash.UMbY21LO.dpuf

Baleh-Kapit Raft Safari 2016

Baleh-Kapit Raft Safari 2016

Date : 1st Apr 2016

Venue : Kapit Town, Sarawak Malaysia

 

An Annual rafting competition held along the Rejang River.  A challenging race that take competitors through swift river ad whirl pool.

Baleh-Kapit raft Safari is a two-day rafting contest organized by Tourism Task Group of Kapit.  This is the 21st Baleh– Kapit Raft Safari since the inaugural event in 1996.

Come join the fun, bask in the picturesque riverbank scenes and enjoy the unique, divers culture and lifestyle of Baleh riverine people.

Organizer

Tourism Task Group (TTG) Kapit Kapit Residen Office

Email: [email protected]
Website: http://sarawaktourism.com/event/baleh-kapit-raft-safari/

1 2 3 13