Category Archives: Melaka Info

Sungai Melaka River Cruise

16 CARA MENIKMATI PENGALAMAN HEBAT MENYUSURI SUNGAI MELAKA

Sungai Melaka River CruiseAnda merancang untuk bercuti di Melaka tapi tidak cukup masa untuk melawat kesemua tempat? Atau anda datang atas urusan business  tetapi ingin mengambil kesempatan untuk ’ambil angin’ sebentar sebelum pulang? Tak apa, jangan risau sebab kali ini kami ingin kongsikan kepada anda aktiviti-aktiviti dan port melancong untuk tempoh yang singkat je di Melaka . Kami syorkan anda untuk mencuba menyusuri Sungai Melaka atauMelaka River Cruise. Apa yang menariknya river cruise Sungai Melaka ni ye?

 

Pengalaman Menyusuri Sungai Melaka

Sungai Melaka kini telah pun berjaya dinaiktaraf oleh Kerajaan Negeri Melaka menjadi produk pelancongan utama di Malaysia dengan kualiti air yang semakin bertambah bersih yang mana kalau diimbau pada masa lepas, sungai ni tersangatlah kotor dan tercemar teruk dengan sampah sarap dan air yang berbau busuk, kotor dan berlumpur. Pada zaman kegemilangan Empayar Melaka, peranannya sangat penting untuk perkembangan perdagangan antarabangsa dan menjadi pusat pertemuan para pedagang yang datang dari timur dan barat sekitar kurun ke 16.

venice of the east mallacca

Turut dikenali sebagai ’Venice of the East’, Sungai Melaka sentiasa menjadi pilihan pelancong domestik dan antarabangsa untuk menyusuri dan melihat kesan-kesan sejarah melalui kepelbagaian senibina dan rekabentuk bangunan serta pengaruh budaya daripada aktiviti perdagangan antara timur dan barat yang boleh dilihat dan diamati disepanjang tebingnya yang sempit. Ada begitu banyak bangunan-bangunan bersejarah dan monumen termasuklah masjid-masjid lama, kuil, gereja, tokong, jambatan-jambatan yang unik dan menarik, waterfront yang dibina khas beserta laluan pejalan kaki dilengkapi taman-taman bunga, musical fountain, gudang-gudang lama, rumah puak dan juga perkampungan tradisional yang telah didirikan di sepanjang tebing sungai sejak sekian lama.

Sungai Melaka kini telah menjadi produk pelancongan yang wajib dilawati dimana para pelancong boleh mendapatkan gambaran sejarah kegemilangan Empayar Melaka masa lalu dengan menaiki bot cruise. Pelancong boleh memilih antara dua jenis guided cruise samada dari Jeti Muara Sungai Melaka atau Taman Rempah untuk mengembara sekitar 45 minit. Anda juga boleh memilih untuk mengambil bot cruisesamada pada hari siang ataupun pada waktu malam yang mana pengalaman dan susananya pasti berbeza.

Terdapat pelbagai aktiviti dan tempat-tempat menarik di sepanjang Sungai Melaka yang anda boleh lihat dan singgah bagi mengisi masa percutian di Melaka antaranya ialah.

 

  1. Restoran Melayu Melaka

 Restoren Melayu Melaka

Restoran Melayu Melaka menjanjikan satu pengalaman makan yang indah dan santai serta menawarkn sesuatu yang berbeza kepada pelanggan tempatan dan antarabangsa. Ia menghidangkan lebih 100 juadah aneka masakan Melayu secara buffet dan ala carte  setiap hari yang mampu membuka selera. Pengunjung yang ingin menikmati keindahan Sungai Melaka pasti tidak ketinggalan untuk berkunjung ke restoran ini di sebelah malam yang ternyata memberi pengalaman yang lebih tenang dan menyeronokkan.

 

  1. Kampung Morten

melaka-malacca-kampung-morten-01

Merupakan kampung Melayu tradisional, kampung ini adalah tarikan yang mesti dapat dilihat semasa dalam perjalanan menyusuri Sungai Melaka dengan bot cruise. Dikenali juga sebagai living museum atau muzium hidup yang mempamerkan warisan dan kebudayaan orang-orang Melayu yang usianya menjangkau lebih daripada 100 tahun dengan senibina rumah-rumah Melaka asli dengan tangga batu berhias jubin berwarna-warna yang diimport, ukiran kayu dan serambi panjang. Ada beberapa muzium persendirian dimana para pengunjung boleh masuk untuk mendapatkan informasi tentang budaya Melayu termasuklah pakaian tradisi dan kraftangan.

Villa-Sentosa Kampung Morten

Salah satunya ialah Villa Sentosa. Guided tour oleh penghuni rumah akan diberi untuk menjelaskan sejarah artifak-artifak lama dan berharga termasuklah sijil asli yang diberi oleh King Geroge ke-5 untuk pemilik rumah generasi terdahulu, seramik-seramik lama dan senaskhah al-Quran tua yang berusia lebih 100 tahun! Perkampungan dengan rumah-rumah tradisional yang wujud sejak tahun 1920 ini diasaskan oleh Datuk Haji Hashim dan dua orang sahabatnya pada tahun 1923 sempena nama Pesuruhjaya Tanah dan Hasil, MJ Morten. Ia didirikan di tebing sungai dan dengan mudah dapat dilihat para pelancong  yang menyusuri Sungai Melaka.

 

  1. Melaka Pirate Park Dan Eye Of Melaka

pirate park sungai melaka

Anda boleh juga menikmati pengalaman menjadi lanun di Melaka Pirate Park yang menawarkan banyak aktiviti menarik bertemakan lanun termasuklah menyeberangi Sungai Melaka dengan flying fox, menaiki Ferris wheel Eye of Melaka, menjelajah Pirate Haunted Castle, melompat dengan style menggunakan bungee trampoline, mencuba aktiviti rock climbing, menunggang mad bull dan meneroka pirate ship. Kalau anda bernasib baik, anda mungkin akan dapat dihiburkan dengan hiburan dan pertunjukan menarik seperti magic show, clown show, fire show, live band dan tarian shuffle.

 

  1. Membeli Belah, Berhibur Dan Kembara Di The Shore Shopping Gallery

The Shore Melaka Swiss garden

Terletak bertentangan dengan Melaka Pirate Park, The Shore Shopping Gallery menawarkan pengalaman beli belah yang menyeronokkan beserta aktiviti-aktiviti menarik untuk keluarga. Dikenali sebagai shopping mall yang memfokus pada stylish lifestyle-tourism dengan senibina moden dan elegan, landskap menarik disertai servis terbaik, menjadikannya syurga beli-belah kepada pengunjung dan pelancong dengan pelbagai pilihan restoran, butik-butik dan kedai-kedai untuk kepuasan para pelanggan.  Bangunannya juga terdiri daripada Hotel Swiss Garden International yang bertaraf 4 bintang dengan kompleks The Shore Oceanarium , aquarium terbesar yang terkini di Malaysia yang memberi pengalaman menyeronokkan untuk business travellers dan shopping travellers.

 

  1. Meneroka Alam Hidupan Laut Di The Shore Oceanarium

the-shore-oceanarium-melaka--1024x682

The Shore Oceanarium yang terletak di aras 2, menawarkan kembara interaktif untuk anda pelajari kepelbagaian kehidupan yang terdapat di darat dan laut, ekosistem dan memberi peluang kepada anda untuk lihat kehidupan darat dan laut dengan lebih dekat. Ia merupakan spot yang perlu dilawati dalam itinerary kalau anda sedang mengembara singkat ke Melaka. Beberapa jam yang dihabiskan di sini akan meningkatkan ilmu sambil berseronok! Mengembara ke zon interaktif ini, anda boleh timba pengalaman ‘Magical Vacuum Aquarium’ pertama di Malaysia dan Aquarium pertama di Malaysia yang mempelopori pengalaman 3D semasa lawatan anda. Menggunakan cermin mata 3D, anda boleh mendapat pandangan lebih realistik dalam persekitaran dan spesis yang berbeza termasuklah pokok-pokok bakau di Sungai Melaka, Hutan Hujan Pahang dan Sungai Perak, batu fosil dan beberapa spesis ikan hampir pupus dalam paparan cahaya 3D board display dan juga berpeluang menonton filem 3D menarik bertajuk ‘A Turtle’s Adventure’ yang membawa anda mengembara melihat kehidupan mencabar penyu-penyu di lautan.

 

  1. Langit Tanpa Sempadan Di The Shore Sky Tower

the shore sky tower

The Shore Sky Tower menawarkan pengalaman menawan bagi tetamu hotel dan pengunjung untuk melihat panorama keseluruhan Bandaraya Melaka. Dengan ketinggian 43 tingkat, ia merupakan struktur binaan tertinggi di Melaka. Anda boleh berjalan sekitar bumbung. Pagarnya sengaja dibuat daripada gelas lutsinar bagi membolehkan anda melihat melaluinya dengan jelas. Teleskop disediakan kepada anda untuk pengalaman yang lebih thrill dan mengujakan. Kini, Sky Tower merupakan produk pelancongan moden yang menyeronokkan dan menakjubkan. Anda pasti teruja dengan apa yang anda lihat dan rasai semasa berada di atas bumbung!

 

  1. Menikmati Hidangan Ala Barat Di The Sky Deli Restaurant

Sky-Deli The Shore Resturants

Keseronokan melihat panorama udara tidak berakhir di sini. Anda boleh juga merasai pengalaman makan secara moden dalam keadaan relax dan suasana terbuka dengan sajian makanan berinspirasikan citarasa tempatan dan western secara a la carte di aras 42, The Sky Deli Restaurant. Menggabungkan antara pengalaman makan sambil menikmati pemandangan, The Sky Deli merupakan spot lepak terbaik dengan keindahan panorama 360 darjah Bandaraya Melaka. Menariknya!

 

  1. Aktiviti Seni Di Panggung Bangsawan Melaka

 

Panggung Bangsawan Melaka yang dinaiktaraf dari sebuah panggung Cathay Lama kini menjadi pusat kegiatan seni persembahan, muzikal, konsert, teater dan sebagainya sejak Oktober 2015. Panggung ini kini telah dilengkapi dengan landskap indah dan rekabentuk luaran yang serba moden dan menarik, penghawa dingin, system audio dan pencahayaan berteknologi tinggi dan boleh menampung seramai 400 orang penonton dalam satu-satu masa.

 

  1. Menyelusuri Ekosistem Paya Bakau

 paya bakau sungai melaka

Terdapat hutan paya bakau yang subur dan menjadi habitat semulajadi haiwan disitu seperti biawak dan burung migrasi yang sesekali singgah bertenggek di pohon-pohon bakau. Kawasan paya bakau ini dipelihara bagi menghalang hakisan tebing sungai.

 

 

  1. Meneroka Street / Wall Art Di Sepanjang Sungai Melaka

 wall art sungai melaka wall art sungai melaka

Semasa menaiki river cruise, para pelancong akan dapat melihat pelbagai lukisan di dinding-dinding bangunan yang terletak di tebing Sungai Melaka. Terdapat juga pengkisahan sejarah Melaka di sepanjang dinding tersebut.

 

 

  1. Jambatan Penghubung Laluan
jambatan kampung jawa singau melaka

Jambatan Kampung Jawa

 Semasa menyusuri Sungai Melaka, bot akan melalui dibawah beberapa buah jambatan yang menyeberangi Sungai Melaka. Antara jambatan tersebut adalah Jambatan Kampung Morten, Jambatan Datuk Mohd Zin, Jambatan Hang Tuah, Jambatan Pasar, Jambatan Kampung Jawa, Jambatan Chan Koon Seng dan Jambatan Tan Kim Seng. Jambatan-jambatan ini menawarkan pemandangan mengagumkan dengan seni bina unik bila dipandang dari sudut yang berbeza.

 

  1. Hotel Dan Lepak Di Kafe Di Waktu Petang

 Dutch Harbour Cafe

Terdapat pelbagai hotel termasuk hotel butik, hotel bajet dan rumah tumpangan Airbnb boleh dilihat sepanjang menyusuri Sungai Melaka. Yang menariknya, bahagian belakang hotel yang menghadap Sungai Melaka disediakan kerusi dan meja untuk para tetamunya beristirehat. Terlihat juga barisan kedai kopi dan kafe yang dipenuhi dengan pelancong yang ingin menikmati suasana petang sambil melihat bot-bot river cruise yang lalu lalang di sepanjang laluan.

 

  1. Kincir Air Kesultanan  Melaka

 Kincir Air Kesultanan  Melaka

Kincir air Kesultanan Melaka setinggi 13 meter ini dibina semula bagi mengembalikan nostalgia dan kepakaran teknologi pengairan pada zaman tersebut. Kincir air merupakan alat untuk menimba dan mengalirkan air dari anak sungai untuk kegunaan pedagang.

 

  1. Rahsia Silam Runtuhan Kota Middleburg

 

Kota Middleburg merupakan sebuah kubu berusia ratusan tahun yang berperanan sebagai pusat utama masyarakat ketika itu bagi menjalankan aktiviti perdagangan di muara sungai. Ianya adalah sebuah menara kawalan atau rumah kubu yang dibina pada tahun 1660-an  bagi mengawal aktiviti perdagangan dan perkapalan yang sangat sibuk pada ketika itu. Kini ia dibina semula dengan menggunakan batu laterit dan dihiasi dengan lapan laras meriam yang merupakan simbolik pada zaman dahulu.

 

  1. Menginap Dan Makan Secara Ekslusif Di Hotel Casa Del Rio  

Hotel Casa del Rio menawarkan kepelbagaian penginapan classy dan elegan serta pengalaman makan dan minum yang menyeronokkan. Premis penginapan dengan gaya senibina Sepanyol ini terletak betul-betul di tebing Sungai Melaka. Ia menawarkan pelbagai pilihan menu sarapan pagi, menu makan tengahari yang cepat sedia, port lepak selepas waktu kerja dengan Saturday Night Barbecue Buffet yang boleh dipilih oleh para tetamu hotel mahupun para pengunjung yang datang secara walk-in.

 

16: Berhibur dan bersantai di Hard Rock Cafe Melaka

hard-rock-cafe-melaka hard-rock-cafe-melaka

Berhibur dan menjamu selera di Hard Rock Cafe Melaka dengan menikmati masakan asli dan muzik rock hits klasik. Sama ada anda sedang mencari baju klasik Hard Rock Melaka, atau hadiah yang sempurna untuk rakan sekerja dan orang tersayang anda.

Jadi, kepada anda yang rasa tak cukup masa nak explore dan jalan-jalan di Melaka, tak ada lagi alasan. Cubalah susuri Sungai Melaka dan lakukan aktiviti-aktiviti yang kami syorkan bagi mengisi masa percutian singkat anda tu. Jangan lupa juga untuk sama-sama kongsikan gambar-gambar menarik anda jika menyusuri Sungai Melaka atau jalan-jalan di sekitarnya ke instagram kami kerana kitakan #fabulousmelaka!

Where To Go With RM500 In Your Wallet? Melaka.

by Nabilah Wan

 

Envy those who travel? Who said traveling was expensive? Now, traveling is made affordable via budgetary options. With less than RM500 in your pocket, you can explore the many wonders of Malacca! Spend three days and two nights in Malacca and you will be thrilled with what the prosperous state may offer.  Bewildered? Take a tour to the suggested places, use the transportation guide below and an amazing adventure awaits you! Don’t worry, once in Malacca, you can either walk or ride the local rickshaws known as ‘beca’ to feel like a queen!

 

Bus To Malacca

Price: RM27.20

Where: Roundtrip from Terminal Bersepadu Selatan

Forget the fare flights expenses because buses are the way to go if you’re a budget traveller! Think smart. Don’t waste on the unnecessary and save the cash for the fun later on. Hop on a bus to Malacca, make sure to book your bus in advance. Bus fares are less than RM20 per ride so that means a roundtrip to Malacca will only cost approximately RM40.  On easybook.com, bus fares go as low as RM10.  The price of a Transnasional bus ticket from Terminal Bersepadu Selatan is RM13.60 (May). Altogether, your transportation expenses to and from Malacca will be a total of RM27.20.

 

Heritage House Melaka

Sleep In At Heritage House (Boutel)

Price: RM152

Where: Jalan Kampung Hulu, Malacca

 

Why sleep in a hotel when you can rest in a comfy cultural home? Malacca is also known for the Baba and Nyonya culture, Chinese immigrants who mostly resided in the state back in the 15th century. The unique red lantern designs provide a romantic atmosphere especially at night. Only three-minutes away from the famous Jonker Street and the Malacca River across, the house is designated in a very strategic location. It features a two and half preserved heritage house with five big rooms that comes with King sized beds, a kitchen for light cooking as well as easy and free access to wifi. Check out airbnb.com for budget hotels, guesthouses or lodges and you’ll find incredible deals. For RM76 per night, the Heritage House offers a deal of RM152 for a two nights stay.

 

Stadthuys

Stadthuys

Price: RM5

Where: Jalan Gereja, 75000, Malacca

 

Much of what was left behind by the Portuguese can still be found today at the Stadthuys. The red building, built between 1641 and 1660, was once an administrative centre for successive governments, which has now been transformed into a historical museum. The Stadthuys is believed to be one of the oldest Dutch building in the East.  Wander inside and fascinate yourself with some of the common features of designs dating back to the Dutch colonial era. Be enchanted by the Dutch solid doors and louvered windows.

 

Jonker Street

Jonker Street:

Price: From RM3-10

Where: Jalan Hang Jebat, 75200, Malacca.

 

If you’re hungry and want a taste of delicious cheap food, thenhead down to Jonker Street. A few minutes from the Stadthuys, you will find Jonker Street. Jonker Street is a food haven for food lovers who want to try traditional local dishes.  The night market is centred in the streets of China Town. Among the must try famous dishes here are the Asam Laksa, Cendol, Tornado Potatoes and Fruit Candies.

 

St. Paul’s Hill

St. Paul’s Hill 

Price: Free

Where: Jalan Kota, 75000, Malacca.

 

Built on the site of the last Malaccan Sultanate’s Palace lies St. Paul’s Hill. At. St. Paul’s Hill, one will see a church called the St. Paul’s Church, which was constructed by the Portuguese. The church was established as a symbol of the Portuguese nobleman and captain Duarte Coelho’s  gratitude to the Virgin Mary for saving his life during a storm at the sea. Encapsulate yourself with the moments and make your path to the hill for more stories about the once Protestant Church.

 

Menara Taming Sari

Menara Taming Sari

Price: RM24

Where: Jalan Merdeka, 75000, Malacca

 

Menara Taming Sari (Taming Sari Tower), the first and only gyro tower in Malaysia, opened for business attractions in 2008.  Located three minutes away from Mahkota Parade Shopping Complex, the tower offers 360-degrees panoramic views of the state, standing tall at 110 metres high.  Shaped in the form of a mythical local weapon known as ‘keris,’ the tower is to represent the keris’s possessed powers used by the legendary Malay warrior, Hang Tuah. Take a peak inside and who knows you’ll end up leaving with his mystical powers!

 

Malacca Wonderland

Malacca Wonderland Theme Park

Price: RM37.90

Where: Lot PT17178, Lebuh Ayer Keroh, Hang Tuah Jaya, 75450 Ayer Keroh, Malacca

 

Breakaway from historical monuments and take enormous water rides at the Malacca Wonderland Theme Park. The theme park is by far the region’s newest water park. The resort is situated in Ayer Keroh, Melaka featuring 360 hectares of recreational forests. Once there, tourists will find 16 attractions, Tornado Chaser, the Lazy cum Crazy River and many more.

 

Upside Down House Gallery

Upside Down House Gallery

Price: RM15

Where: G12 & G14, Jalan PM7, Plaza Mahkota, Bandar Hilir, Malacca.

 

Up for an upside down reality like in the Upside Down movie? Just behind the Mahkota Parade, tourists will come across the Upside Down House Gallery. Almost everyone who’s been to Malacca recently is talking about the unique and rare angles of the house gallery. Recently opened in 2014, this place is quite new and attracts a number of tourists locally and from abroad because of its upside down angles. Be Spider-Man and take pictures while you’re in his shoes!

 

With a total of RM271.70, you can travel to many exciting places in Malacca. Experience a contemporary twist of the old and new while you’re out for an amusing adventure!  Philosophize yourself with the Malaysian colonial times at Stadthuys and St. Paul’s Hill, be astounded with impressive architectural sites such as the Menara Taming Sari and entertain yourself at Jonker Street, Malacca Wonderland Theme Park and the Upside Down House Gallery. A promising adventure awaits you!

Envy Wellness Spa Melaka – Rejuvenate Your Life & Soul

The health and beauty tourism is a very attractive alternative to the classic seaside resort. In Melaka, there are huge numbers of massage spa centers with its exceptional services open to the public. We present you Envy Wellness Spa Melaka that offers the best massage and treatment facilities, known for the beneficial health properties. It is also one of the spa in Melaka highly recommended to tourists after a long day of walking and exploring the ancient sites in the town.

Envy Wellness Spa Melaka

Envy Wellness Spa Melaka, as the name shows, is the spa that fulfills your desire for relaxation and calmness. The spa is aesthetically designed to calm down your nerves and move you from hum of the city to the haven of easing and comfort. This spa offers individualized treatments and services for each guest to suit the needs of their body and soul. The wellness lounge and tea house of the spa ooze charm and harmony.

Envy Wellness is a day spa that offers complete treatments for health and beauty of your mind, body, and soul. The interior and services of the spa are inspired from world-class luxury hotels, spa resorts and Asian massage center to offer unparalleled day spa experience. Envy Wellness has extracted all the best qualities of these establishments to offer an escape from everyday life of the city.

Their massages, therapies, and treatments are a combination of both the eastern and western methods. Their treatment menu is set up to meet the needs of every inch of your body and to rejuvenate your mind and soul with exotic massage. Their menu includes classic facial and body treatment with the latest technological devices along with i-treatments such as 3GRF and Indiba. The selected products and premium ingredients from the INDIBA® treatments and Tinababy® line will transport you to a state of bliss.

Treatments and Therapies

3GIPL: E-Light is a 30-minute treatment for Pigmentation, Skin Rejuvenation, Acne Scars, Broken Capillaries, Open Pores, and Hair Removal.

3GIPL is the permanent hair removal and whitening treatment for hairy parts of your body. They offer this service for Armpits, Tummy, Upper Lip, Legs, Arms, Brazilian, Back, and Bikini.

All About Face is a ​​60 min treatment to give your face a new life and everlasting freshness with Cell-Regenerating Face Treatment with “Atelocollagen”, Iontopherosis Vitamin-C Face Treatment, Skin and Cell Renewal Face Treatment, Microdrmabrasion, and Chemical Peel.

​INDIBA: Body Management is a 50 min massage and therapy treatment that helps manage various ailments and irregularities of your body such as Obesity Management, Body Detox, Cellulite Treatment, Flabby Arm, Viceral Fat, Love Handle, Saddle Bag Reduction, Breast Management, Abdomen Reduction, Post Natal Management, and Body Detox.

INDIBA Deep Beauty is a 60-minute beauty treatment for your face and body. It includes ​​ Face Lift Programme (Signature Treatment) – Full Set, Bags under the eyes, Neck and Decollete, Post Acne Scars/ Marks, and Post Caesarean.

3GRf: TRIPOLAR is another 50-minute treatment to relax your body and rejuvenate your mind and soul with therapies for Arms, Eye Treatment, Buttocks, Face, Thighs,  Jowls, Abdomen, Neck, Love Handles, Double Chin, and Calves.

Pros

Envy Wellness is known for its high-tech therapies in the city. They have well trained staff that also offers best counseling for a peaceful life. It is a complete set of physical and mental care comprising face, skin, hair, and body treatments.

Cons

Services of Envy Wellness are quite pricey as compared to others, particularly Scents and Sense Spa. The treatments may lighten your pocket unless you are ready for a great holiday and do not mind a little of extravagancy.

When you get tired of visiting all the places and through to Melaka attractions, pay a visit to Envy Wellness Spa. The experience will definitely revitalize you for the next several days. If you have visited the spa and would like to share your experience, please do so by adding comments below.

Address: Jalan Limbongan, Melaka, Malaysia
Phone: +60 6-283 5572
Visit their FB Page

Relive the Ming Dynasty at Cheng Ho Cultural Museum Melaka

Your decision to visit Melaka can never turn out be the wrong one as there are several tourist attractions in Melaka. The city has a rich history with several historical building, architecture, heritage sites, and museums. Cheng Ho Cultural Museum is one of the prestigious places to visit in Melaka. All the artifacts in the museum are ancient and take you hundreds of years back.

Cheng Ho Cultural Museum

The Museum occupies various shop houses nearby the river in the city. History devotees and enthusiasts visit this fascinating place, fathoming the amazing career of a Chinese admiral Cheng Ho. Cheng Ho (Zheng He) was the Ming dynasty admiral who has a prominent place in Melaka history. It is said that the admiral visited this city-state for at least five of his seven visits to the Western Ocean from China from 1405 to 1433. He setup his own depot, warehouse in this area. The museum is assumed to be built on the original Guan Chang site built by Cheng Ho around 600 years ago. It is also said that the warehouse built by Cheng Ho was also located in the same area.

The museum stretches over three floors which can roughly be divided into various sections such as ship gallery, old Melaka village, treasure ship, antique gallery and garden courtyard. Various old shop houses that date back to the time of Cheng Ho are restored and linked together to establish this archetype museum. It covers a huge place that depicts Cheng Ho’s life and voyages.

The museum has mock-ups of his treasure ships, a life-sized statue of a giraffe that was supposedly bought by him from china. The teas hops and treasure ship living cabins will carry you the past while offering a glimpse of Cheng Ho’s routine. All these ancient objects display his birth into a Muslim family, his career as a eunuch in the palace and counselor to the Ming emperor. The social influence of his voyages in more than 200 treasure ships with more than 28,000 men can be sensed till today. The gallery also exhibits his death during his journey to the Persian Gulf.

Visiting Cheng Ho museum is indeed one of the amusing things to do in Melaka. The museum is strategically located at Jalan Hang Jebat and is also close to the Tan Kim Seng Bridge, making it easily accessible from wherever you are staying in Melaka. It is open daily from 9:30 am to 6:00 pm and the admission charges are RM 10.00 (2.33 USD).

The Cheng Ho Cultural Museum is a must-visit museum in Melaka, especially if you’re interested in a history. If you have visited the museum and would like to share your thoughts, please add comments below.

10 Fun Facts about Melaka to know the City better

Malacca (or Melaka in Malay) is undoubtedly the most interesting city in Malaysia from a historical perspective. While Malaysia dire sites and monuments full of history compared to its South Asian neighbors, Malacca is a cultural oasis with a rich colonial past. Successively colonized by the Portuguese, the Dutch and the English, the city guard these times many buildings of European inspiration and a certain architectural style. There are various things to do and places to visit in Melaka. But the city is also linked with various interesting facts to know.

Read on to know 10 fun facts about Melaka which will excite you to visit this amazing place.

Fun facts about Melaka

  1. The name of Melaka is famous because the city gave the name to the strait between Malaysia and Indonesia which used to borrow all the boats sailing between Europe and China.
  2. Melaka is the third smallest state in Malaysia which is located about 150 miles north of Singapore. It can be reached from Singapore within 3 hours.
  3. Melaka’s history is quite old than the other Malaysian cities. It was founded by Paramesawar, the last king of Singapura. He ruled from 1389 to 1398. He established Melaka in 1402 when he found a port strategically located in the narrowest point of Melaka Straits.
  4. Melaka has a long history of invasion and destruction. It was first captured by Portuguese in 1511 by General Alfonso de Albuquerque who sailed from Goa to Melaka.

The Dutch defeated the Portuguese in 1641 with the help of the Sultan of Johore. They ruled Melaka from 1641 to 1798.

The Dutch surrendered Melaka to the British under the Anglo-Dutch Treaty of 1824 in exchange for Bencoolen on Sumatra. It was then ruled by British between 1826 and 1946. It was a part of the Straits Settlements and became part of the Malayan Union after the dissolution of the crown colony.

  1. Melaka is quite a diverse society with 63% Malays, 25% Chinese, 6% Indians, and small communities of Kristan with partial Portuguese ancestry and community of Eurasians with Dutch ancestry. Islam is the dominant religion of Melaka i.e. 66% percent, along with about 25% Buddhists, 5% Hindus, and 3% Christian.
  2. Melaka has several antique sites that transport you back to the time. The Melaka Sultanate Palace Museum and the Baba Nyonya Heritage Museum are the most famous museums of Melaka.
  3. The city has heritage sites belonging to every religion. For instance, Melaka has Sri Pogyatha Vinoyagar Moorthi Temple that is the converging point of Hindus of Malaysia. It was built in 1781 where devotees believed to be granted what they ask.

Melaka has a monumental Christ Church constructed in 1753. The church reflects Dutch architecture as it was ceiling skylights, hand-crafted church pews, copper replica of the Bible, and a reproduction of “The Last Supper”.

Melaka also has historical Mosque. Kampung Hulu Mosque is the oldest mosque in Melaka. The mosque is also known as “Harmony Street” as it is located nearby the Sri Poyatha Moorthi Temple and Cheng Hoon Teng Temple. It was built between the year 1720 and 1728 and was renovated in 1892. The mosque is one of the most interesting places to visit in Melaka as its architectural design is an amalgamation of Hindu, Chinese, Sumatran, and the Melaka Malay styles. Its minaret resembles pagoda.

  1. One of the fun things to do in Melaka is to visit Taming Sari Tower. It goes 260 feet in the sky. Its height and revolving structure lets you view Melaka from bird-eye-view.
  2. Melaka also has typical tourist attractions such as the Melaka zoo which is second largest zoo in Malaysia with more than 1,200 animals. The Taman Mini Malaysia and Mini ASEAN cultural parks are also located in Melaka. These parks houses architectural styles of all the 13 Malaysian with numerous arts and crafts and other items depicting their culture.
  3. Like any city, Melaka also has atypical mean of transport. These are the bicycle rickshaws decorated with loads of flowers and vigorously painted with several colors.

These fun facts about Melaka is not only a historical city but it has a lot more than that. It has everything that can please tourists via its diverse culture, adventurous places, exciting commute system, and recreational parks etc.

 

Massa Sutra the Art of Massage – A Boutique Spa in Melaka

We love the fact that the world could not live without the spas. What started decades ago as small places, usually in large cities, where we had massages and facials in spaces called cabins, it has become an international phenomenon! Now we have the divine day spas, where you can receive care with the most exclusive products, like huge foodies and spas in hotels and resorts throughout the world, where we receive treatment while we spent a delightful vacation. With many activities to do in Melaka, the city has some of the best Spas to treat vacationers.

Massa Sutra is one of such spas in Melaka, that is highly specialized and offers endless possibilities, including treatment, according to the philosophy of beauty that followed and the products they use.

Massa Sutra Spa Melaka

Owned by Chris Loh, Massa Sutra is a boutique spa in Melaka. Chrish Loh has an extensive experience of myriad of therapies, massage, body treatment, and health fitness. He was trained and groomed at one of the worlds renowned Wat Pho Traditional Medical and Massage School of Bankok. He is passionate about preserving the art of massage, providing safe and quality therapies, and promote global acceptance of massage of mind, body, and soul.

Massa Sutra Spa in Melaka has an extensive incorporation of traditional and retro urban treatments that stimulate your senses and save you from the outside world. They have created an ambience with perfectly synchronized lights and the interior that let people experience ambient atmosphere.

The name of this spa is also very well thought that links the entire experience there. The word “Massa” is used in the Arabian Desert as a “Lifting Up”, while Latin and French also use this word meaning “to feel to handle, to stroke”. Sutra comes from Sanskrit that means a string or a thread. Sutras are rules or aphorisms in Hinduism that transmit philosophical and religious thoughts.

Zen Message

Unlike many other spas in Melaka, Massa Sutra offers only two types of massages. The Zen massage is a synthesis of supreme massage techniques of Thai and Malay treatments with passive Yoga stretches, pressure points, use of essential oils and music to make a strong union of body and soul. Muscle manipulation is Zen massage with essential oils prepare your body for the upcoming yoga stretches.

Traditional Thai Massage

Another treatment is Traditional Thai Massage. The Thai Massage that Massa Sutra offers in Melaka is the original form of Wat Pho Traditional Medical School, Bangkok. Energy lines are worked on in this massage to unblock life-forces and set your mind free from all stress. It is combined with yoga stretches that realign the entire body and opens up your breathing. This massage is not a mere treatment for your physical, body but rather it works with energy of an individual.

Training Courses

Massa Sutra believes in spreading love and passion for traditional massage, therefore it also offers training courses to the ones who want to be professional masseurs. Zen Massage and Bodywork Cross Training includes Certificate of Completion (30 hours), Certificate of Attendance (18 Hours), Certificate to Practice (Min 30 hours practical and Certificate of Completion). Traditional Thai Massage (Complete Wat Pho techniques) training includes Certificate of Completion Level I (30 hours) and Level II Expands on techniques learned in Level I (30 Hours).

Massa Sutra is a spa that focuses upon relaxation, harmony between mind and body, and offer yoga and meditation. It is famous for its authenticity, elegance and exceptional environment. The Massa Sutra Spa is not only an attraction for the locals, but it is also one of the top attraction for tourists in Melaka who are looking to relax after a long day in Malacca. Please share your experience by adding comments below.

Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi Temple – Oldest in Melaka

There are many history-based tourist attractions in Melaka. Relics such as temples, bridges, ancient buildings, forts, places of worship and others in full can be found in Melaka. These sites stretch of the city’s history that so many ancient relics are lucky to be maintained until now. Poyyatha Sri Vinayagar Moorthi Temple is a testament to the legacy of old centuries. Visiting this temple is one of the best things to do in Melaka as well.

Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi Temple 

The temple is located at Harmony Street, precisely on Jalan Goldsmith adjacent to other historical buildings. This temple is the oldest Hindu temple in Malaysia, lying alone in Jalan Harmoni not without cause. It creates harmony among fellow citizens and religious followers in this region that despite different rarely dissents or dispute because of the feeling united and competitiveness appreciated among others.

Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi Temple Melaka was built precisely in 1781 on land given by Kapitan Thaivanayagam Chitty. Construction of the Temple of Sri Poyyatha is to be dedicated to Lord Vinayagar, also known as Ganesha. Ganesha is the elephant-headed god with the body of a man and his four.  This god is renowned for his extraordinary wisdom. Ganesha is also known as the god who can grant any wish asked by people who request them.  People come to ask cure and heal of their ailment. They ask for prosperity and success, happily married lives and children.

The architecture and the aura of the temple offer few of the mesmerizing sights in Melaka. You will be able to see adornments and décor associated with the Hindu teachings. At the back of the altar you will see a statue of the authoritative god, Ganesh. The side altar is dedicated to the father and the mother of Vinayagar, and his younger brother the Lord Muruga. You are allowed to trace the trail for the sake of existing buildings here, along with all its contents that are still preserved despite being centuries old.

Many religious festivals are usually held here as the Datuk Chachar Festival and also Masi Magam. If you happen to visit here coincided with the celebration of the festival then of course will come to feel the happiness and festivities. The temple building is heavily influenced by the architectural of the Netherlands as seen from the entrance, walls, dome and roof of the temple.

The temple still maintains the bond between Hindus in Melaka. Not only the people close around the temple visit it regularly, those who live far away from the temple also try to take the time to visit. If you are searching for things to do in Melaka, then visiting Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi Temple is highly recommended.

It is one of the recommended places to visit in Melaka for the followers of Hindu religion also for the tourists to explore more of this oldest temple in Melaka. If you have visited the temple, feel free to share your insights by adding comments below.

Address: Jalan Tokong, 75200 Melaka, Malaysia
Opened: 1781
Primary deity: Ganesha

1 2 3 7