Tagged in: Hard Rock Cafe Melaka

Sungai Melaka River Cruise

16 CARA MENIKMATI PENGALAMAN HEBAT MENYUSURI SUNGAI MELAKA

Sungai Melaka River CruiseAnda merancang untuk bercuti di Melaka tapi tidak cukup masa untuk melawat kesemua tempat? Atau anda datang atas urusan business  tetapi ingin mengambil kesempatan untuk ’ambil angin’ sebentar sebelum pulang? Tak apa, jangan risau sebab kali ini kami ingin kongsikan kepada anda aktiviti-aktiviti dan port melancong untuk tempoh yang singkat je di Melaka . Kami syorkan anda untuk mencuba menyusuri Sungai Melaka atauMelaka River Cruise. Apa yang menariknya river cruise Sungai Melaka ni ye?

 

Pengalaman Menyusuri Sungai Melaka

Sungai Melaka kini telah pun berjaya dinaiktaraf oleh Kerajaan Negeri Melaka menjadi produk pelancongan utama di Malaysia dengan kualiti air yang semakin bertambah bersih yang mana kalau diimbau pada masa lepas, sungai ni tersangatlah kotor dan tercemar teruk dengan sampah sarap dan air yang berbau busuk, kotor dan berlumpur. Pada zaman kegemilangan Empayar Melaka, peranannya sangat penting untuk perkembangan perdagangan antarabangsa dan menjadi pusat pertemuan para pedagang yang datang dari timur dan barat sekitar kurun ke 16.

venice of the east mallacca

Turut dikenali sebagai ’Venice of the East’, Sungai Melaka sentiasa menjadi pilihan pelancong domestik dan antarabangsa untuk menyusuri dan melihat kesan-kesan sejarah melalui kepelbagaian senibina dan rekabentuk bangunan serta pengaruh budaya daripada aktiviti perdagangan antara timur dan barat yang boleh dilihat dan diamati disepanjang tebingnya yang sempit. Ada begitu banyak bangunan-bangunan bersejarah dan monumen termasuklah masjid-masjid lama, kuil, gereja, tokong, jambatan-jambatan yang unik dan menarik, waterfront yang dibina khas beserta laluan pejalan kaki dilengkapi taman-taman bunga, musical fountain, gudang-gudang lama, rumah puak dan juga perkampungan tradisional yang telah didirikan di sepanjang tebing sungai sejak sekian lama.

Sungai Melaka kini telah menjadi produk pelancongan yang wajib dilawati dimana para pelancong boleh mendapatkan gambaran sejarah kegemilangan Empayar Melaka masa lalu dengan menaiki bot cruise. Pelancong boleh memilih antara dua jenis guided cruise samada dari Jeti Muara Sungai Melaka atau Taman Rempah untuk mengembara sekitar 45 minit. Anda juga boleh memilih untuk mengambil bot cruisesamada pada hari siang ataupun pada waktu malam yang mana pengalaman dan susananya pasti berbeza.

Terdapat pelbagai aktiviti dan tempat-tempat menarik di sepanjang Sungai Melaka yang anda boleh lihat dan singgah bagi mengisi masa percutian di Melaka antaranya ialah.

 

  1. Restoran Melayu Melaka

 Restoren Melayu Melaka

Restoran Melayu Melaka menjanjikan satu pengalaman makan yang indah dan santai serta menawarkn sesuatu yang berbeza kepada pelanggan tempatan dan antarabangsa. Ia menghidangkan lebih 100 juadah aneka masakan Melayu secara buffet dan ala carte  setiap hari yang mampu membuka selera. Pengunjung yang ingin menikmati keindahan Sungai Melaka pasti tidak ketinggalan untuk berkunjung ke restoran ini di sebelah malam yang ternyata memberi pengalaman yang lebih tenang dan menyeronokkan.

 

  1. Kampung Morten

melaka-malacca-kampung-morten-01

Merupakan kampung Melayu tradisional, kampung ini adalah tarikan yang mesti dapat dilihat semasa dalam perjalanan menyusuri Sungai Melaka dengan bot cruise. Dikenali juga sebagai living museum atau muzium hidup yang mempamerkan warisan dan kebudayaan orang-orang Melayu yang usianya menjangkau lebih daripada 100 tahun dengan senibina rumah-rumah Melaka asli dengan tangga batu berhias jubin berwarna-warna yang diimport, ukiran kayu dan serambi panjang. Ada beberapa muzium persendirian dimana para pengunjung boleh masuk untuk mendapatkan informasi tentang budaya Melayu termasuklah pakaian tradisi dan kraftangan.

Villa-Sentosa Kampung Morten

Salah satunya ialah Villa Sentosa. Guided tour oleh penghuni rumah akan diberi untuk menjelaskan sejarah artifak-artifak lama dan berharga termasuklah sijil asli yang diberi oleh King Geroge ke-5 untuk pemilik rumah generasi terdahulu, seramik-seramik lama dan senaskhah al-Quran tua yang berusia lebih 100 tahun! Perkampungan dengan rumah-rumah tradisional yang wujud sejak tahun 1920 ini diasaskan oleh Datuk Haji Hashim dan dua orang sahabatnya pada tahun 1923 sempena nama Pesuruhjaya Tanah dan Hasil, MJ Morten. Ia didirikan di tebing sungai dan dengan mudah dapat dilihat para pelancong  yang menyusuri Sungai Melaka.

 

  1. Melaka Pirate Park Dan Eye Of Melaka

pirate park sungai melaka

Anda boleh juga menikmati pengalaman menjadi lanun di Melaka Pirate Park yang menawarkan banyak aktiviti menarik bertemakan lanun termasuklah menyeberangi Sungai Melaka dengan flying fox, menaiki Ferris wheel Eye of Melaka, menjelajah Pirate Haunted Castle, melompat dengan style menggunakan bungee trampoline, mencuba aktiviti rock climbing, menunggang mad bull dan meneroka pirate ship. Kalau anda bernasib baik, anda mungkin akan dapat dihiburkan dengan hiburan dan pertunjukan menarik seperti magic show, clown show, fire show, live band dan tarian shuffle.

 

  1. Membeli Belah, Berhibur Dan Kembara Di The Shore Shopping Gallery

The Shore Melaka Swiss garden

Terletak bertentangan dengan Melaka Pirate Park, The Shore Shopping Gallery menawarkan pengalaman beli belah yang menyeronokkan beserta aktiviti-aktiviti menarik untuk keluarga. Dikenali sebagai shopping mall yang memfokus pada stylish lifestyle-tourism dengan senibina moden dan elegan, landskap menarik disertai servis terbaik, menjadikannya syurga beli-belah kepada pengunjung dan pelancong dengan pelbagai pilihan restoran, butik-butik dan kedai-kedai untuk kepuasan para pelanggan.  Bangunannya juga terdiri daripada Hotel Swiss Garden International yang bertaraf 4 bintang dengan kompleks The Shore Oceanarium , aquarium terbesar yang terkini di Malaysia yang memberi pengalaman menyeronokkan untuk business travellers dan shopping travellers.

 

  1. Meneroka Alam Hidupan Laut Di The Shore Oceanarium

the-shore-oceanarium-melaka--1024x682

The Shore Oceanarium yang terletak di aras 2, menawarkan kembara interaktif untuk anda pelajari kepelbagaian kehidupan yang terdapat di darat dan laut, ekosistem dan memberi peluang kepada anda untuk lihat kehidupan darat dan laut dengan lebih dekat. Ia merupakan spot yang perlu dilawati dalam itinerary kalau anda sedang mengembara singkat ke Melaka. Beberapa jam yang dihabiskan di sini akan meningkatkan ilmu sambil berseronok! Mengembara ke zon interaktif ini, anda boleh timba pengalaman ‘Magical Vacuum Aquarium’ pertama di Malaysia dan Aquarium pertama di Malaysia yang mempelopori pengalaman 3D semasa lawatan anda. Menggunakan cermin mata 3D, anda boleh mendapat pandangan lebih realistik dalam persekitaran dan spesis yang berbeza termasuklah pokok-pokok bakau di Sungai Melaka, Hutan Hujan Pahang dan Sungai Perak, batu fosil dan beberapa spesis ikan hampir pupus dalam paparan cahaya 3D board display dan juga berpeluang menonton filem 3D menarik bertajuk ‘A Turtle’s Adventure’ yang membawa anda mengembara melihat kehidupan mencabar penyu-penyu di lautan.

 

  1. Langit Tanpa Sempadan Di The Shore Sky Tower

the shore sky tower

The Shore Sky Tower menawarkan pengalaman menawan bagi tetamu hotel dan pengunjung untuk melihat panorama keseluruhan Bandaraya Melaka. Dengan ketinggian 43 tingkat, ia merupakan struktur binaan tertinggi di Melaka. Anda boleh berjalan sekitar bumbung. Pagarnya sengaja dibuat daripada gelas lutsinar bagi membolehkan anda melihat melaluinya dengan jelas. Teleskop disediakan kepada anda untuk pengalaman yang lebih thrill dan mengujakan. Kini, Sky Tower merupakan produk pelancongan moden yang menyeronokkan dan menakjubkan. Anda pasti teruja dengan apa yang anda lihat dan rasai semasa berada di atas bumbung!

 

  1. Menikmati Hidangan Ala Barat Di The Sky Deli Restaurant

Sky-Deli The Shore Resturants

Keseronokan melihat panorama udara tidak berakhir di sini. Anda boleh juga merasai pengalaman makan secara moden dalam keadaan relax dan suasana terbuka dengan sajian makanan berinspirasikan citarasa tempatan dan western secara a la carte di aras 42, The Sky Deli Restaurant. Menggabungkan antara pengalaman makan sambil menikmati pemandangan, The Sky Deli merupakan spot lepak terbaik dengan keindahan panorama 360 darjah Bandaraya Melaka. Menariknya!

 

  1. Aktiviti Seni Di Panggung Bangsawan Melaka

 

Panggung Bangsawan Melaka yang dinaiktaraf dari sebuah panggung Cathay Lama kini menjadi pusat kegiatan seni persembahan, muzikal, konsert, teater dan sebagainya sejak Oktober 2015. Panggung ini kini telah dilengkapi dengan landskap indah dan rekabentuk luaran yang serba moden dan menarik, penghawa dingin, system audio dan pencahayaan berteknologi tinggi dan boleh menampung seramai 400 orang penonton dalam satu-satu masa.

 

  1. Menyelusuri Ekosistem Paya Bakau

 paya bakau sungai melaka

Terdapat hutan paya bakau yang subur dan menjadi habitat semulajadi haiwan disitu seperti biawak dan burung migrasi yang sesekali singgah bertenggek di pohon-pohon bakau. Kawasan paya bakau ini dipelihara bagi menghalang hakisan tebing sungai.

 

 

  1. Meneroka Street / Wall Art Di Sepanjang Sungai Melaka

 wall art sungai melaka wall art sungai melaka

Semasa menaiki river cruise, para pelancong akan dapat melihat pelbagai lukisan di dinding-dinding bangunan yang terletak di tebing Sungai Melaka. Terdapat juga pengkisahan sejarah Melaka di sepanjang dinding tersebut.

 

 

  1. Jambatan Penghubung Laluan
jambatan kampung jawa singau melaka

Jambatan Kampung Jawa

 Semasa menyusuri Sungai Melaka, bot akan melalui dibawah beberapa buah jambatan yang menyeberangi Sungai Melaka. Antara jambatan tersebut adalah Jambatan Kampung Morten, Jambatan Datuk Mohd Zin, Jambatan Hang Tuah, Jambatan Pasar, Jambatan Kampung Jawa, Jambatan Chan Koon Seng dan Jambatan Tan Kim Seng. Jambatan-jambatan ini menawarkan pemandangan mengagumkan dengan seni bina unik bila dipandang dari sudut yang berbeza.

 

  1. Hotel Dan Lepak Di Kafe Di Waktu Petang

 Dutch Harbour Cafe

Terdapat pelbagai hotel termasuk hotel butik, hotel bajet dan rumah tumpangan Airbnb boleh dilihat sepanjang menyusuri Sungai Melaka. Yang menariknya, bahagian belakang hotel yang menghadap Sungai Melaka disediakan kerusi dan meja untuk para tetamunya beristirehat. Terlihat juga barisan kedai kopi dan kafe yang dipenuhi dengan pelancong yang ingin menikmati suasana petang sambil melihat bot-bot river cruise yang lalu lalang di sepanjang laluan.

 

  1. Kincir Air Kesultanan  Melaka

 Kincir Air Kesultanan  Melaka

Kincir air Kesultanan Melaka setinggi 13 meter ini dibina semula bagi mengembalikan nostalgia dan kepakaran teknologi pengairan pada zaman tersebut. Kincir air merupakan alat untuk menimba dan mengalirkan air dari anak sungai untuk kegunaan pedagang.

 

  1. Rahsia Silam Runtuhan Kota Middleburg

 

Kota Middleburg merupakan sebuah kubu berusia ratusan tahun yang berperanan sebagai pusat utama masyarakat ketika itu bagi menjalankan aktiviti perdagangan di muara sungai. Ianya adalah sebuah menara kawalan atau rumah kubu yang dibina pada tahun 1660-an  bagi mengawal aktiviti perdagangan dan perkapalan yang sangat sibuk pada ketika itu. Kini ia dibina semula dengan menggunakan batu laterit dan dihiasi dengan lapan laras meriam yang merupakan simbolik pada zaman dahulu.

 

  1. Menginap Dan Makan Secara Ekslusif Di Hotel Casa Del Rio  

Hotel Casa del Rio menawarkan kepelbagaian penginapan classy dan elegan serta pengalaman makan dan minum yang menyeronokkan. Premis penginapan dengan gaya senibina Sepanyol ini terletak betul-betul di tebing Sungai Melaka. Ia menawarkan pelbagai pilihan menu sarapan pagi, menu makan tengahari yang cepat sedia, port lepak selepas waktu kerja dengan Saturday Night Barbecue Buffet yang boleh dipilih oleh para tetamu hotel mahupun para pengunjung yang datang secara walk-in.

 

16: Berhibur dan bersantai di Hard Rock Cafe Melaka

hard-rock-cafe-melaka hard-rock-cafe-melaka

Berhibur dan menjamu selera di Hard Rock Cafe Melaka dengan menikmati masakan asli dan muzik rock hits klasik. Sama ada anda sedang mencari baju klasik Hard Rock Melaka, atau hadiah yang sempurna untuk rakan sekerja dan orang tersayang anda.

Jadi, kepada anda yang rasa tak cukup masa nak explore dan jalan-jalan di Melaka, tak ada lagi alasan. Cubalah susuri Sungai Melaka dan lakukan aktiviti-aktiviti yang kami syorkan bagi mengisi masa percutian singkat anda tu. Jangan lupa juga untuk sama-sama kongsikan gambar-gambar menarik anda jika menyusuri Sungai Melaka atau jalan-jalan di sekitarnya ke instagram kami kerana kitakan #fabulousmelaka!

Hard Rock Cafe Melaka – More than an Eatery

Melaka is a hot spot for tourists around the world. People from every corner of the globe pour into the city for a thrilling and pleasant vacation. Melaka does not only offer cultural diversity, tourist attractions, startling beaches and amazing places to visit and to lure its guests, but it also has some of the most exciting eateries. These places are a haven for foodies who also love the unique ambience for a total matchless experience.Hard Rock Cafe Melaka is such a space where you can enjoy food, music, and ambience altogether. It is also the best Melaka cafe to enjoy a great ambience with the live music scrumptious food.

Hard Rock Cafe Melaka

Hard Rock Cafe has been a renowned brand name for many years as it brings delectable food, live music, shops and much more under one roof, setting next level for your eating experience. The cafe has continued its experience in Melaka, Malaysia as well. It is a mammoth 9,000 sqft double-storey building, adding an excitement in this UNESCO World Heritage City.

Features

Hard Rock Cafe Melaka was opened in 2013 and has its signature layout similar to the rest of the outlets around the world. However, the interior is decorated to compliment traditional Malay styles. It has indoor and outdoor seating areas, a bar, and the Rock Shop that sells Hard Rock Cafe Melaka souvenirs. The whole décor of the café radiates liveliness with the patterned floor inspire by Straits Melaka, walls with music collectables such as Prince’s white dinner jacket and Bruce Springsteen’s signed guitar.

Cuisines

Hard Rock Cafe Malacca has an array of cuisine with delectable local and international flavor. It serves chick, turkey, veggies, bacon seasoned with spices, top with cheese, basted with sauces, and roasted till fork tender. The A-la-carte menu of the café has handcrafted starters to entice your hunger and main entrees ranging from grilled salmon, pasta, fried chicken, fried chick and fish and chips. The smokehouse cuisines are perfectly slow-cooked with lip-smacking marinating and seasoning. Burgers and smokehouse sandwiches of the Hard Rock Cafe are must try as they leave you craving for more. Satisfy your sweet tooth with mouthwatering ice-creams, shakes, pies, and cookies.

They have a separate menu for kids to keep them fed as amazingly as adults. To make your food experience a complete haven of taste, the Hard Rock Cafe also has salads and beverages.

Live Music

If you are opting to visit Hard Rock Cafe in Melaka for its live music then you will not be disappointed at any point of the performance. The live band starts entertaining its guests 22:00 onwards with famous rock and roll hits, with the hint of little blues and pop in between. You may voice out your favorite number and it might get played next.

Hard Rock Shop

The cafe does not stop entertaining its guests with food and music only. Visit to the cafe will be incomplete without buying something from the Hard Rock Cafe Shop. The shop has Hard Rock Cafe pins, t-shirts, guitar picks and other little gifts and memorabilia.

Related Article: Shopping Malls in Melaka

Location

The strategic location of the cafe by the Melaka River makes it a hotspot for vacationers. The place often remains jam pack because of being one of the must visit places for tourists in Melaka. The eager diners and live music enthusiast,  often seen queuing at the entrance. So, it is advised to arrive before 21:00 so that you can get your favorite seat to catch the live band while enjoying your cuisine.

Hard Rock Cafe Melaka is a must visit if you want more than appetizing food. One trip to the café will leave you in the trance of the place forever. Listening to the live band, while having food is among the must things to do in Malacca. If you have been to Hard Rock Cafe and would like to share your experience, please do so by adding comments below.

Address: 23 Lorong Hang Jebat, 75200, Melaka, 75200, Malaysia
Phone: +60 6-292 5188
Visit their FB Page

Bollywood Night in Hard Rock Cafe Melaka

INDIVIDUAL MEMBER

MR. SEET CHENG KHIM

H/P: 012-681 1390

[email protected]

ABDUL ANTIQUES SDN BHD

(formerly known as SYARIKAT ABDUL)

TN. HJ MOIDU B. T. ABU BAKAR, AMN,PJK

H/PHONE:016-665 5419

TEL: 06 282 3633 FAX: 06 282 3627

[email protected]

www.syarikat-abdul.com

EDUCATION

Kolej Sinar (Sinar College Sdn Bhd)

CIK NOORADINA

Tel: 06-286 9876/77 Fax 06-286 9875

[email protected] ; [email protected]

www.sinarcollege.edu.my

HOTEL

7 DAYS INN

MR TEH INN KIAT

TEL:06-288 1717 FAX: 06-288 3339

H/P: 017-615 7880

[email protected]

A’FAMOSA RESORT HOTEL SDN. BHD.

TEL: 06 552 0888 FAX: 06- 552 0811

TEL: 03-27818888 FAX: 03-27818822

[email protected]

[email protected]

www.afamosa.com

ALDY HOTEL MELAKA

MS. GIRLIE CHONG H/P: 016-520 8022

TEL:06-283 3232 FAX: 06-286 3236

[email protected]

www.aldyhotel.com.my

Bayou Lagoon Park Resort

DATO MARCO Seow

Tel:06-233 0888 Fax: 06-253 3888

[email protected] www.bayoulagoon.com.my


HOTEL WEILIA

MS. GINNY TAN CHEE CHIN

TEL: 06-286 2949/ 50 FAX: 06-286 2942

[email protected]

www.hotelweilia.com.

HOTEL PURI MELAKA

PN SALASIAH H/P: 019-6655750

TEL: 06 282 5588 FAX: 06 281 5588

[email protected]

www.hotelpuri.com

HOTEL SERI COSTA MELAKA

PUAN NORMIZI H/PHONE: 012-210 5268

TEL: 06 281 6666 FAX: 06 286 4931

[email protected]hotelsericosta.com

www.feldatravel.com.my

HOTEL SERI MALAYSIA MELAKA

EN. SAZALI SABRI,PJK

TEL: 06-232 8464 FAX: 06-232 8470

H/PHONE:012-231 5685

[email protected]

www.serimalaysia.com.my

MAHKOTA HOTEL APARTMENT

EN. NUR SAHAR BIN OSMAN H/P: 019-277 5941

TEL: 06- 286 2735 FAX: 06-286 2908

[email protected]

www.mahkotahotelapartment.com

MALACCA STRAITS HOTEL

MR. BHARAT K. AJMERA, DSM,BKT,PBB

TEL: 06-286 1888 FAX: 06-292 1199

H/PHONE:012-223 1199

[email protected]

www.malaccastraitshotel.com.my

Marvelux Hotel

Tel: 06-281 8888 Fax: 06-286 2277

[email protected]

www.marveluxhotel.com

One Residence Stay Sdn Bhd

MR. LEE KIEN ZHANG

Tel:06-282 1500 Fax: 06-282 1511

h/phone: 012 602 1252

[email protected]

www.1residence.com.my

Puteri Resort Ayer Keroh

norizam dahlan H/PHONE: 012-331 6442

TEL: 06 232 3333 FAX: 06 231 5868

[email protected]

[email protected]

www.puteriresort.com.

HOTEL

Sandy Hotel

Mr. jansen chu

Tel:06-336 5811 Fax: 06-336 9899

[email protected]

[email protected]

SEMABOK INN

MS. CELINE TIU HWEE CHEN,PBM

TEL: 06-283 8877 FAX: 06-283 7299

H/PHONE:016-336 6642

[email protected]

www.semabokinn.com

THE BABA HOUSE

TEL: 06-281 1216 FAX: 06-281 1217

hm @thebabahouse.com.my

www.thebabahouse.com.my

THE TREND HOTEL

MR BHARAT K. AJMERA, DSM,BKT,PBB

TEL: 06- 2861199 FAX: 06- 281 6171

H/PHONE:012-2231199

[email protected]

www.thetrendhotel.com

QUAYSIDE HOTEL MELAKA

EN. MAZLAN

TEL: 06-284 1001 FAX: 06-284 1003

[email protected]

www.quaysidehotel.com.my

Wana Riverside Hotel

RENY NOR’ AIN MOHAMAD

Tel: 06-289 7888 Fax: 06-289 7999

H/P:012-271 4844

[email protected]

www.wana.com.my



YELLOW MANSION HOTEL

EN. MOHD FIKDAUS B JAMAL

TEL: 06 283 8885 FAX: 06 283 0660

H/PHONE:017-685 6055

[email protected]

www.yellowmansion.com.my

HOSPITAL

MAHKOTA MEDICAL CENTRE

MR. STANLEY LAM

TEL: 06 281 3333 FAX: 06 281 0560

[email protected]

www.mahkotamedical.com

Oriental Melaka Straits Medical Centre

MS CHRISTINE LEE H/P: 016 272 7218

Ms Jessica Yeo H/P: 016 665 3323
TEL: 06 -315 8888 FAX: 06-315 8800

[email protected]
www.orientalmedical.com.my

PANTAI HOSPITAL AYER KEROH

MR. MICHAEL WONG

TEL: 06 231 9999 FAX: 06 231 2369

[email protected]

www.pantai.com.my

MUSEUM

BABA NYONYA HERITAGE MUSEUM MELAKA

MS MELISSA CHAN H/PHONE: 012-362 8274

TEL/ FAX: 06- 283 1273

[email protected]

www.babanyonyamuseum.com

CHENG HO CULTURAL MUSEUM

mr Eugene Ho

TEL: 06-2831135 FAX:06 -2831132

[email protected]

[email protected]

OTHER SERVICES

ASFORA SDN BHD

MR. HENRY NG WAH

H/PHONE: 019-6550098

TEL: 06-2829888 FAX:06-2835898

[email protected]

[email protected]

BALMIC MANAGEMENT SERVICES

ENTERPRISE

MR. GUNABALAN

H/PHONE:012 6050446

[email protected]

EZEE TECHNOSYS (m) sdn bhd

(HOSPITALITY I T SOLUTIONS HOTEL SOFTWARE)

Mr. Gan Sen Chin H/P: 016-663 2377

[email protected]

www. ezeetechnosys.com.my

INSYIRAAH FOOD CRAFT

EN IIYASA’ BIN SAMSUDIN

H/P: 013-222 4244

Team Nero (EVENT MANAGEMENT)

Mr ace fong

H/P: 012-3566 449

Fax:06-232 6182

[email protected]

RECREATION

DATARAN PAHLAWAN MEGAMALL

MISS ELAINE ONG

TEL: 06-2821828 FAX: 06-2831827

[email protected]

www.dataranpahlawan.com.my

MAHKOTA PARADE

(HEKTAR PROPERTY SERVICES SDN BHD)

TEL: 06-282 6151 FAX: 06-282 7305

[email protected]

[email protected]

www.hektarproperty.com

MALACCA BUTTERFLY REPTILE SANCTUARY

MR. GERARD / ELAINE WONG

TEL: 06- 232 0033 FAX: 06- 232 9977

[email protected]

www.butterflyreptile.com

MELAKA DUCK TOURS

MR STEVEN NG CHWEE PING

H/PHONE: 012-3057999

TEL: 06-292 2595 FAX: 06-281 8235

[email protected];[email protected]

www.melakaducktours.com.my

MENARA TAMING SARI

TN HJ ISNIN BIN AMAN

TEL: 06 288 1100 FAX: 06 288 1551

[email protected]

www.menaratamingsari.com

MELAKA WONDERLAND SDN BHD

MR GYLN PEREIRA H/P: 017-392 8893

TEL: 06 -2313333/1119 FAX: 06 -2313339

[email protected]

www.melakawonderland.com.my

MINI MALAYSIA ASEAN CULTURAL PARK

En ADAM FUAAD

TEL: 06-234 9988/89 FAX: 06-2349889

[email protected]

www.minimalaysiaasean.com.my

fb:minimalaysiaasean

SERAMA CORPORATION SDN BHD

EN AHMAD FAUZI MUHAMED

TEL: 06-553 3957 FAX: 06-553 3286

[email protected]

www.serama.com.my

ORNARESORT BHD

MR. CHEONG MOON FOONG

TEL: 06-5210333 FAX: 06-5210222

H/PHONE:019-6671952

[email protected]

www.ornaresort.com.my

RECREATION

Perbadanan Pembangunan Sungai Dan Pantai Melaka (MELAKA RIVER CRUISE)

EN. NAZARY BIN AHMAD, DSM, BCM

TEL:06-281 4322/23 FAX:06-281 4325

[email protected]

www.ppspm.gov.my

THE SHORE OCEANARIUM SDN BHD

MR CHEW CHERT FONG

TEL: 06- 282 9966 FAX:06-283 1003

H/P: 016-978 3555

sales1. [email protected]

[email protected]

www.oceanariummelaka.com

www.facebook.com/oceanariummelaka

THE [email protected] MALACCA RIVER

(SHOPPING MALL)

MR NARENDRA KUMAR REDDY, PJK

H/P: 012-220 3828

TEL: 06-282 2666 FAX:06-282 0333

[email protected]

www.kerjayaprospek.com

www.facebook.com/theshoreshoppingmall

TAMAN BUAYA REKREASI (MELAKA) SDN BHD

EN. MUHAMMAD SARATH ABDULLAH

H/P:019-6677207

TEL: 06 2322349/50 FAX: 06 2319136

[email protected]

www.tamanbuayamelaka.com

RESTAURANT/CAFÉ

(CAFE)

BISTRO YEAR 1673

TEL:06-288 1673 FAX:06-281 1673

[email protected]

www.bistroyear1673.com

Café Botanikal

TEL: 06- 232 3116 FAX: 06- 232 2316

[email protected]

www.cafebotanikal.com.my

Calanthe Art Cafe Sdn Bhd

Mr. Ng Kim Chew H/P:019-656 5619

Tel: 06-292 2960 Fax: 06-281 2960

[email protected]

www.calantheartcafe.blogspot.com

GEOGRAPHER CAFÉ

TEL: 06- 281 6813 FAX: 06-281 6613

[email protected]

www.geographer.com.my

café

Hard Rock Cafe

Mr. Anderson Kandiah Selva

H/P: 012-237 3925

TEL:06- 292 5188 FAX:06-281 3116

[email protected]

www.hardrock.com/melaka

HOLMEZ café, JALAN TANGGA BATU

(Holmez Holdings Sdn Bhd)

MS LEE LING

H/P:019 225 2579

LA BODEGA

TEL:06- 284 2288 FAX:06-284 0988

[email protected]

[email protected]

www.gastrodome.com.my

(chiNESE FOOD)

RESTORAN FAMOSA CHICKEN RICE BALL

MR. DANNY LAI H/PHONE:019-668 7119

TEL: 06-286 0120/21/22 FAX: 06 288 3354

[email protected]

www.chickenriceball.com

(indian FOOD)

Restoran Saravanna

Mr. V Saravanan H/P:019-361 6087

Tel:06-283 0295 Fax: 06-282 4563

[email protected]

RESTORAN VAZHAI ELAI (BANANA LEAF)

MR. A FRANCIS

TEL:06- 283 1607

H/PHONE: 019-666 0254/ 012-636 3618

(MALAY FOOD)

Asam Pedas Selera Kampung

En. Saharudin Mohd Nor

H/PHONE: 016-660 9014

FAX:06-288 1799

RESTORAN LOT 85

CIK FATIMAH/ SITI JASMIN BTE DAWOOD SHAH

TEL: 06- 292 2045

H/PHONE:013-618 3500 / 019-207 5785

RESTORAN OLE RASA

EN. ABD. RAHMAN T. ABU BAKAR

H/PHONE:016-611 6040 / 016-601 5164

RESTORAN TASIK LIMBONGAN BISTRO

EN. ABDUL WAHAB H/P:016-662 2786

TEL: 06-281 6786

(NYONYA FOOD)

BAYONYA RESTAURANT

MR. DAVID GOH H/P:012-682 2622

TEL/ FAX: 06-292 2192

[email protected]

Big Nyonya Restaurant

TEL: 06-286 3536

H/P:012 612 7311

[email protected]

REstoran Nyonya Makko

Mr. Chock Choon Sin, PJK

Tel: 06-284 0737 Fax:06-283 7490

H/P: 019-665 7082

[email protected]

www.nyonyamakko.com.my

RESTORAN OLE SAYANG SDN. BHD

MR RICHARD TAY

TEL: 06- 283 1966/ 283 4384 FAX: 06- 283 3315

[email protected]

TRAVEL AGENTS

AD NAZWAJAYA TRAVEL TOURS SDN. BHD.

EN. MUHAMMAD AZWAN JENDRAN ABDULLAH

TEL: 06-553 3466 FAX: 06-553 3477

H/PHONE:012-639 2266

[email protected]

ATLAS TRAVEL SERVICES SDN. BHD

MS. JOANNE TAN AI WAH

TEL: 06 -282 0777 FAX: 06- 283 4714

H/PHONE:016-767 8888

[email protected]

CAMMY TRAVEL TOURS SDN. BHD

MR ANDY TOH H/PHONE:017-212 6668

TEL: 06 -2817799 FAX: 06 -284 8589

[email protected]

www.cammytravel.com

KENZAR TRAVEL TOURS SDN. BHD.

MDM. MADELINA W.L.KUAH, DSM,BCM,BKT,PJK

TEL: 06- 281 1133 FAX: 06- 281 1122

H/PHONE:019-665 7221

[email protected]; [email protected];

LMN TRAVEL TOURS SDN BHD

PUAN LATIFAH MOHD ABDUL WAHAB

TEL: 06- 286 0399 FAX: 06- 286 0397

H/PHONE:019-657 0399

[email protected]

RELIANCE SHIPPING TRAVEL AGENCIES

(MALACCA) SDN BHD

Y.BHG RAYMOND G.B. YEO, DPSM,JP

TEL: 06 -284 5126 FAX: 06- 284 0248

H/PHONE:012-639 9983

[email protected]

TRAVEL AGENTS

VIKING TOURS TRAVEL (M) SDN BHD

EN. MANOKARAN A/L VALLIAPPAN

TEL: 06-288 1195 FAX: 06-288 1197

H/PHONE:019-626 9807

[email protected]

LOCAL PRODUCTS

TAN KIM HOCK AUTHENTIC SDN BHD

(formerly known as TAN KIM HOCK TONG SENG FOOD

INDUSTRY SDN. BHD)

MR. TAN BEE SEN

TEL: 06 -283 5322 FAX: 06 -283 2320

[email protected]

PRINTERS/DESIGN/ADVERTISING

Millenniumtech Com (M) Sdn Bhd

Ms. Roselynn Teng LH

TEL: 06 -317 8919 FAX: 06 -317 4075

H/PHONE: 012-738 9919 / 019-313 9919

[email protected]

[email protected]

www.millenniumtechprint.com

SYKT PERCETAKAN MUNCUL SISTEM SDN BHD

MR. TAY LOO WEE,PJK H/P: 019-665 6551

TEL: 06- 284 8400 FAX: 06- 283 4819

[email protected]

INDIVIDUAL LIFE MEMBER

Y.BHG DATUK SEET TIANG CHYE,

PAST PRESIDENT

H/P: 012-681 1848

[email protected]

MDM. MADELINA KUAH, DSM,BCM,BKT,PJK

H/P: 019-665 7221

TN. HJ MOIDU B.T. ABU BAKAR, AMN,PJK

H/P: 016-665 5419

Top 6 must-try Cafe in Melaka

Whenever you want to travel to Malaysia I urge you to must try cafe in Melaka; state of Malaysia renowned and still attractive for being the largest port of South East Asia. Thus, Melaka is famous since the olden days when Malaysia was to be known as a developing country that was deeply plunged in spreading malarial parasites and Singapore was also not recognized by the tourists yet. Since then Melaka was visited time and again by plenty of business men, archaeologists and tourists simultaneously.

Therefore, Melaka being the oldest port is similarly possessing ancient sites and in the year 2008 was certified by UNESCO as one of the UNESCO world heritage sites. With the environment of ancient sites; this state is timely famous for supplying delicious foods and beverages among its visitors by providing of myriad cafe in Melaka.

Read More: Melaka listed as UNESCO World Heritage Site

Top Cafe in Melaka

Following are the top five cafe in Melaka which are impeccably made not only for eating and drinking purpose, but also bind its visitors’ with its ancient beauty. It is thus certain that if you really want to visit the antique glamour of cafe choosing the best among the whole Asia then do try mentioned below:

Geographer Cafe

geographer-cafe

The Geographer cafe is considered to be famous for being rated as four stars because it possesses a unique identity among the prominent cafes in Melaka. As discussed earlier Melaka was originated from the historic periods, this café is similarly built on the brink of pre-war supermarkets in the Chinatown. By visiting this cafe memory of ancient date cultivates in our minds for which customers take great pleasure and enthusiast themselves with golden days simultaneously.

Address: Jalan Hang Jebat, 75200 Melaka, Malaysia
Phone: +60 6-281 6813

Casa de Cafe

casa-de-cafe-1

The Casa de Cafe is termed as a special cafe in the whole state of Melaka that is built in a building form and has floors whereas the cafe is presumed in a second floor where you are only allowed to enter bare foot and each person is given a separate cabinet for her/his shoes keeping. The reason for entering barefoot is to show cleanliness and the floors are composed of wooden material where the visitors are supposed to be seated on leather sofas; also for toilet they have arranged slippers to wear. Their vision is generally to endorse cleanliness among its customers by emanating an easy going and light headed environment in their cafe specially.

Address: No. 1, 1-1, Jalan Kl 3/8, Taman Kota Laksamana, Melaka, 75250, Malaysia
Phone: +60 6-283 9932

Discovery Cafe

Discovery-cafe

Another cafe here in Melaka with a four star rating by its customers emphasizes of preserving an ancient civilization. Similarly a nostalgic view arises after entering this cafe due to an imminent demonstration of antiquities of old Melaka. The Discover Cafe is thus situated on the brink of Jalan Bunga Raya with the placement of stones therein taken from St Francis Xavier Church, Stadthuys, Little India Street as well as from the Jonker Walk also. It is especially designed for the purpose of tourism; where tourists get specific awareness of the availability of tourist guides in bulk.

Address: 3, Jalan Bunga Raya, 75100 Melaka, Malaysia
Phone: +60 16-201 5606

Hard Rock Cafe

hardrock-cafe

Generally, Hard Rock Cafe is famous for its construction in an ancient style and naturally visitors get mesmerizing affect with the sense of classical music. The food of Hard Rock Cafe in Melaka is acutely famous around the globe. This cafe is beautifully located on the Melaka River. Thus, people not only enjoy specialties of light eatables here, but also enrich themselves with the nature specifically. Here in Melaka apart from eating and drinking in the café tourists are better equipped with enjoying a lively glamour of the Hard rock Cafe that includes performance of famous musicians and artists by using a variety of jazz instruments.

One more favor the Hard Rock Cafe Melaka gives you is that you can also shop here and buy your choice of classical jazz, shirts and treasuries and unique gifts for the special ones.

Address: 23 Lorong Hang Jebat, Melaka, 75200, Malaysia
Phone: +60 6-292 5188

Calanthe Art Cafe

calanthe-art-cafe

The Calanthe Art Cafe is famous for its variety of coffee available here; attracts visitors with its special aromatic taste. It is specially built within a small valley that is popular among the thirteen states of Malaysia instantaneously and constructed on a beach theme due its flooring area filled with pebbles and its footpaths built with wooden material where people take full advantage of a pleasurable and healthy walk seems like of having a coffee on the sea shore. The environment is built in a way that people assumes of entering into an artistic small valley of Calanthe Art Cafe. Thus, numerous types of coffees are presentable to people who wants to enjoy the various tastes in coffee.

Such as for adventurous customers’ the blend of Jasmine tea and coffee normalize the bitter taste of coffee purchased with the name Eunice and Kaya butter toast are mostly famous here that are taken with a coffee drink.

Address: Jalan Hang Kasturi, 75200 Melaka, Malaysia
Phone: +60 6-292 2960

Mods Cafe

mod-cafe-2

Only those are eager to have a coffee at Mods Cafe who possesses a special love of drinking coffee on the streets as it is a mobile cafe moving in a mini orange color van with a complete variety of coffee for the coffee lovers. It is specially inaugurated for transporting Mod subculture to Malaysia transported from England dating back to 1950’s.

Address: Jalan Tokong, Melaka, Malaysia

These are some of the top cafe in Melaka. If you would like to suggest a cafe or share your experience of one of Melaka cafe, please do so by adding comments below.