Category Archives: Uncategorized

12 Tips Mencari Homestay Untuk Bercuti Bersama Keluarga. Tips nombor #8 yang paling kita perlu ketahui !!!

Nak bercuti  ? Ya, negara kita memang terkenal dengan tempat percutian dan menawarkan banyak penginapan homestay. Di sini saya ingin berkongsi beberapa tips untuk anda memilih homestay. Supaya anda dapat pastikan pilihan yang tepat dengan harga yang berpatutan.

1. Kenal pasti tujuan percutian dan cari homestay di lokasi yang berdekatan.

Apabila anda ingin mencari dan menempah homestay, tentunya anda sudah pun mempunyai tujuan utama untuk ke mana-mana destinasi. Jadi, tujuan utama anda itu secara tidak langsung akan menentukan kawasan atau daerah homestay yang akan anda cari dan tempah.

Namun, anda jangan terlalu terikat pada satu-satu kawasan sahaja kerana kadang-kadang homestay yang di luar kawasan itu (berhampiran dengan kawasan yang anda cari) mungkin lebih berbaloi berbanding homestay yang berada betul-betul di dalam kawasan tersebut.

Jika anda ingin pergi ke satu tempat atas urusan kerja atau rasmi. Anda haruslah memilih homestay yang tidak jauh dari tempat kerja anda. Paling elok adalah 10 minit dan paling lama pun 30 minit.

Jangan nanti anda rugi minyak kereta. Bila menginap di homestay yang jauh dari tempat kerja. Bukan hanya minyak, rugi masa dan tenaga juga.

 

2. Kenal pasti jumlah bilangan ahli keluarga atau rombongan.

Sebelum anda mencari homestay, anda perlu mendapatkan anggaran berapakah bilangan orang yang akan turut serta dalam percutian anda itu. Jika anda telah mendapat jumlah yang betul-betul confirm, itu adalah lebih baik.

Ini kerana jumlah bilangan orang yang akan turut serta, akan menentukan kapasiti bagi homestay yang ingin anda cari dan tempah. Terdapat perbezaan kapasiti bagi sesebuah homestay, bergantung kepada jenis rumah (rumah kampung, apartmen, Semi D, Teres atau Banglo) dan reka bentuk.

Kita kena pastikan agar semua ahli keluarga dan rombongan mendapat tempat penginapan yang selesa dan jumlah katil yang cukup untuk semua orang. Lagipun masing-masing turut berkongsi bayaran.

3. Tetapkan budget anda.

Yang pasti, jumlah budget anda akan menentukan kualiti dan kemudahan yang disediakan oleh sesebuah homestay. Kebiasaannya,homestay yang mempunyai aircond adalah lebih mahal berbanding dengan homestay yang hanya menyediakan kipas. Homestay yang beroperasi di rumah kayu juga, biasanya adalah lebih murah berbanding dengan rumah batu.

4. Survey atau ‘google search’ homestay yang wujud di kawasan yang anda cari.

Anda perlulah survey terlebih dahulu homestay yang wujud dalam kawasan yang anda cari, contohnya Negeri Sembilan. Ini memberikan anda peluang untuk mendapatkan promosi yang berbaloi. Cara yang paling mudah untuk survey adalah dengan menggunakan ‘Google Search’ dan contoh kata kunci ‘homestay melaka murah’.

Google bukan sahaja akan menyenaraikan laman web, blog atau facebook bagi homestay yang wujud, tetapi juga laman web-laman web yang menyediakan senarai homestay yang wujud di Negeri Sembilan. Selain itu, anda juga boleh luaskan pilihan anda dengan survey homestay yang wujud di laman sosial seperti Facebook, Instagram dan sebagainya.

5. Gunakan ‘google maps’ untuk menganggarkan jarak antara lokasi.

Untuk mengetahui secara tepat jarak antara homestay yang akan menjadi pilihan anda dengan lokasi bagi destinasi utama percutian anda, anda boleh menggunakan ‘Google Maps”.

Dengan ini, anda akan mendapat gambaran jarak yang akan anda lalui dan anggaran masa yang diperlukan bagi membuat perancangan mengikut jadual anda.

Contohnya anda boleh lihat contoh maps bagi Homestay Melaka Pokok Mangga disini

6. Sediakan senarai homestay mengikut keutamaan anda.

Setelah membuat survey homestay yang wujud, anda perlu sediakan senarai homestay berserta dengan no. telefon yang perlu dihubungi(jika anda ingin berurusan terus dengan pemilik homestay). Senarai ini perlulah mengandungi sekurang-kurangnya 10 homestay.

Senarai homestay tersebut perlulah disusun mengikut ‘priority’ berdasarkan kelebihan dan kekurangan sesebuah homestay. Kenapa perlu ada sampai 10 homestay? Ini kerana jika homestay yang berada pilihan utama telah dibooking orang lain, anda tidak perlu lagi pening kepala untuk memulakan semula proses survey. Hanya terus beralih untuk senarai yang kedua dan begitulah seterusnya.

Harus diingat bahawa anda adalah orang yang cukup bertuah jika mendapat homestay yang berada di pilihan utama. Apatah lagi jika anda ingin booking homestay tersebut dalam tempoh yang singkat dari tarikh percutian anda.

7. Hubungi pemilik homestay.

Andaikan anda telah mempunyai senarai homestay di tangan. Perkara yang terakhir adalah menghubungi terus pemilik homestay. Anda boleh memilih cara sama ada untuk menelefon, menggunakan whatsapp atau sms sahaja bergantung kepada keselesaan anda.

Perkara yang utama untuk ditanya adalah adakah tarikh yang anda inginkan masih kosong atau telah ditempah. Jika masih kosong, seterusnya anda boleh bertanyakan tentang harga. Ini kerana terdapat homestay yang menawarkan harga yang berbeza bergantung kepada jenis dan jumlah hari serta musim sama ada cuti sekolah atau cuti umum.

Akhir sekali, anda perlu tahu syarat-syarat untuk membuat booking. Semuanya berbeza bergantung kepada homestay tersebut. Ada sesetengah homestay yang memerlukan pelanggan untuk bank in deposit sebagai pengesahan untuk confirm booking, dan ada yang tidak perlu.

Selain itu, ada juga homestay yang memerlukan pelanggan untuk menambah deposit untuk security deposit yang mana duit ini akan dipulangkan jika tiada kerosakan atau kehilangan barang apabila

 

8. Pastikan Cadar, Sarung Bantal dan selimut digunakan ditukar

Ini tips yang paling penting, kadang-kadang ada pemilik homestay yang nak kerja senang tidak menukar cadar dan selimut atau toto. Pastikan sarung bantal, cadar dan selimut yang dibekalkan bersih dan dibasuh.

Oleh kerana kos untuk mencuci atau menhantar dobi agak tinggi, anda kena perhatikan harga-harga homestay yang terlalu murah ini adakah sarung bantal, cadar, selimut dan toto yang dibekalkan telah dicuci.

Kalau tidak, alamat gatal-gatal dan miang badan anda sebab  sarung bantal, cadar, selimut dan toto telah digunakan oleh pengunjung-pengunjung sebelum anda.

9. Peralatan dan Perabut yang Cukup dan Berfungsi

Jika ingin menginap di Homestay. Pilihlah yang sesuai dengan jumlah bilangan kawan atau keluarga anda. Biar cukup katil. Biar ada bantal.

Andai anda kurang bajet. Carilah Homestay yang menyediakan bantal tambahan. Tilam tambahan. Atau toto tambahan. Tak ada semua tu tikar pun dah cukup. Kadang Atas sofa pun boleh tidur juga.
.

10. Peralatan elektrik dan peralatan memasak

Kepada sesiapa yang ingin melancong dan juga jimat belanja. Anda patut menginap di homestay.

Tipsnya adalah; cari homestay yang membenarkan anda memasak.. Tapi, kalau benarkan saja. Tak memadai. Anda kenalah cari Homestay yang ada peralatan nak memasak tu. Jangan pula, pisau nak potong bawang pun tak ada.

Tips lagi; carilah homestay yang ada peti ais, rice cooker, water heater dan sebagainya. Senangkan?

Kalau anda bercuti dan menginap di homestay, terus bajet dan kira duit. Beli lauk basah dan simpan dalam peti. Sekali beli terus sampai anda check out nanti. Jimat belanja. Jimat masa.
.

11. Orang perempuan suka ni, seterika atau iron!

Kalau anda seorang perempuan atau anda akan bawa wanita untuk menginap bersama anda di homestay. Pastikan Homestay tersebut ada seterika atau iron. Senang nanti nak gosok tudung, baju dan skirt.

Eh.

Jangan lupa! Iron board kena ada. Kalau tak nak gosok atas apa?
.

12. Homestay kena ada mesin basuh atau washing machine

Kalau anda bercuti atau rancang untuk menginap di Homestay selama beberapa hari. Untuk jimat masa, jimat tenaga, jimat duit sila cari homestay yang ada mesin basuh. Kalau boleh yang automatik sepenuhnya (automatic washing machine). Senang kerja nanti. Masuk tekan-tekan. Siap!

Bawa baju sikit sudah!
Ringankan kereta. Tak berat tangan nak bawa. Heret sana. Heret sini.

Ops!

Jangan lupa. Cari Homestay yang ada ampaian. Kalau tak, dah siap basuh nanti, nak jemur kat mana?

 

Oleh yang demikian, jika anda ingin berkunjung ke Melaka, boleh lah meninjau senarai Homestay Melaka kami disini. Atau dilaman facebook kami disini.

 

 

Where To Go With RM500 In Your Wallet? Melaka.

by Nabilah Wan

 

Envy those who travel? Who said traveling was expensive? Now, traveling is made affordable via budgetary options. With less than RM500 in your pocket, you can explore the many wonders of Malacca! Spend three days and two nights in Malacca and you will be thrilled with what the prosperous state may offer.  Bewildered? Take a tour to the suggested places, use the transportation guide below and an amazing adventure awaits you! Don’t worry, once in Malacca, you can either walk or ride the local rickshaws known as ‘beca’ to feel like a queen!

 

Bus To Malacca

Price: RM27.20

Where: Roundtrip from Terminal Bersepadu Selatan

Forget the fare flights expenses because buses are the way to go if you’re a budget traveller! Think smart. Don’t waste on the unnecessary and save the cash for the fun later on. Hop on a bus to Malacca, make sure to book your bus in advance. Bus fares are less than RM20 per ride so that means a roundtrip to Malacca will only cost approximately RM40.  On easybook.com, bus fares go as low as RM10.  The price of a Transnasional bus ticket from Terminal Bersepadu Selatan is RM13.60 (May). Altogether, your transportation expenses to and from Malacca will be a total of RM27.20.

 

Heritage House Melaka

Sleep In At Heritage House (Boutel)

Price: RM152

Where: Jalan Kampung Hulu, Malacca

 

Why sleep in a hotel when you can rest in a comfy cultural home? Malacca is also known for the Baba and Nyonya culture, Chinese immigrants who mostly resided in the state back in the 15th century. The unique red lantern designs provide a romantic atmosphere especially at night. Only three-minutes away from the famous Jonker Street and the Malacca River across, the house is designated in a very strategic location. It features a two and half preserved heritage house with five big rooms that comes with King sized beds, a kitchen for light cooking as well as easy and free access to wifi. Check out airbnb.com for budget hotels, guesthouses or lodges and you’ll find incredible deals. For RM76 per night, the Heritage House offers a deal of RM152 for a two nights stay.

 

Stadthuys

Stadthuys

Price: RM5

Where: Jalan Gereja, 75000, Malacca

 

Much of what was left behind by the Portuguese can still be found today at the Stadthuys. The red building, built between 1641 and 1660, was once an administrative centre for successive governments, which has now been transformed into a historical museum. The Stadthuys is believed to be one of the oldest Dutch building in the East.  Wander inside and fascinate yourself with some of the common features of designs dating back to the Dutch colonial era. Be enchanted by the Dutch solid doors and louvered windows.

 

Jonker Street

Jonker Street:

Price: From RM3-10

Where: Jalan Hang Jebat, 75200, Malacca.

 

If you’re hungry and want a taste of delicious cheap food, thenhead down to Jonker Street. A few minutes from the Stadthuys, you will find Jonker Street. Jonker Street is a food haven for food lovers who want to try traditional local dishes.  The night market is centred in the streets of China Town. Among the must try famous dishes here are the Asam Laksa, Cendol, Tornado Potatoes and Fruit Candies.

 

St. Paul’s Hill

St. Paul’s Hill 

Price: Free

Where: Jalan Kota, 75000, Malacca.

 

Built on the site of the last Malaccan Sultanate’s Palace lies St. Paul’s Hill. At. St. Paul’s Hill, one will see a church called the St. Paul’s Church, which was constructed by the Portuguese. The church was established as a symbol of the Portuguese nobleman and captain Duarte Coelho’s  gratitude to the Virgin Mary for saving his life during a storm at the sea. Encapsulate yourself with the moments and make your path to the hill for more stories about the once Protestant Church.

 

Menara Taming Sari

Menara Taming Sari

Price: RM24

Where: Jalan Merdeka, 75000, Malacca

 

Menara Taming Sari (Taming Sari Tower), the first and only gyro tower in Malaysia, opened for business attractions in 2008.  Located three minutes away from Mahkota Parade Shopping Complex, the tower offers 360-degrees panoramic views of the state, standing tall at 110 metres high.  Shaped in the form of a mythical local weapon known as ‘keris,’ the tower is to represent the keris’s possessed powers used by the legendary Malay warrior, Hang Tuah. Take a peak inside and who knows you’ll end up leaving with his mystical powers!

 

Malacca Wonderland

Malacca Wonderland Theme Park

Price: RM37.90

Where: Lot PT17178, Lebuh Ayer Keroh, Hang Tuah Jaya, 75450 Ayer Keroh, Malacca

 

Breakaway from historical monuments and take enormous water rides at the Malacca Wonderland Theme Park. The theme park is by far the region’s newest water park. The resort is situated in Ayer Keroh, Melaka featuring 360 hectares of recreational forests. Once there, tourists will find 16 attractions, Tornado Chaser, the Lazy cum Crazy River and many more.

 

Upside Down House Gallery

Upside Down House Gallery

Price: RM15

Where: G12 & G14, Jalan PM7, Plaza Mahkota, Bandar Hilir, Malacca.

 

Up for an upside down reality like in the Upside Down movie? Just behind the Mahkota Parade, tourists will come across the Upside Down House Gallery. Almost everyone who’s been to Malacca recently is talking about the unique and rare angles of the house gallery. Recently opened in 2014, this place is quite new and attracts a number of tourists locally and from abroad because of its upside down angles. Be Spider-Man and take pictures while you’re in his shoes!

 

With a total of RM271.70, you can travel to many exciting places in Malacca. Experience a contemporary twist of the old and new while you’re out for an amusing adventure!  Philosophize yourself with the Malaysian colonial times at Stadthuys and St. Paul’s Hill, be astounded with impressive architectural sites such as the Menara Taming Sari and entertain yourself at Jonker Street, Malacca Wonderland Theme Park and the Upside Down House Gallery. A promising adventure awaits you!

HOMESTAY INDAH KEMBARA DELUXE (2 BILIK AIRCOND)

ADS INDAH KEMBARA

KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN;

– Bilik Utama:  1 katil KING + 1 katil SINGLE berhawa dingin (aircond)

– Bilik Kedua:  1 Katil KING berhawa dingin (aircond).

– Ruang tamu yang besar dengan kelengkapan sofa dan TV 24”

– 1 Bilik Mandi dan 1 Tandas berasingan. ; semua lengkap dengan Water Heater

– Meja makan 4 tempat duduk

– kemudahan pantry, sinki dan cerek air elektrik

– Sterika dan alas sterika

KADAR HARGA

– Hari Biasa (Ahad hingga Khamis) dari RM 180.00

– Hujung Minggu (Jumaat & Sabtu), Cuti Umum dan Cuti Sekolah  RM200.00

indah-kembara-apartment-hostel-melaka (30)

Ruang tamu yang besar dengan kelengkapan sofa dan TV 24” dan Meja makan 4 tempat duduk

indah-kembara-apartment-hostel-melaka (5)

Bilik Utama:  1 katil KING + 1 katil SINGLE berhawa dingin (aircond)

indah-kembara-apartment-hostel-melaka (36)

Bilik Kedua:  1 Katil KING berhawa dingin (aircond).

 

Untuk tempahan sila hubungi Pn Hana 0132987378 (Call/SMS/WhatsApp)

Email: [email protected]

Laman web: www.indahkembara.com

 

Alamat:

No 46, Jalan LJ 1, Taman Limbongan Jaya,

Klebang, 75200 Melaka

GPS Koordinat: 2.2025988,102.225112

Peta Lokasi:

Google Stree View:

HOMESTAY INDAH KEMBARA PREMIER (3 BILIK AIRCOND)

ADS INDAH KEMBARA

KEMUDAHAN YANG DISEDIAKAN;

– Bilik Utama: 1 katil KING + 1 katil SINGLE berhawa dingin (aircond) dengan bilik air + water heater

– Bilik Kedua: 1 Katil KING berhawa dingin (aircond).

– Bilik Ketiga: 1 katil QUEEN berhawa dingin (aircond)

– Ruang tamu yang besar dengan kelengkapan sofa dan TV 24”

– 1 Bilik Mandi (Bilik Utama) + 1 Bilik Air berasingan; semua lengkap dengan water heater

– Meja makan 4 tempat duduk

– kemudahan pantry, sinki dan cerek air elektrik

– Peti sejuk

– Sterika dan alas sterika

KADAR HARGA

– Hari Biasa (Ahad hingga Khamis) dari RM 200.00

– Hujung Minggu (Jumaat & Sabtu), Cuti Umum dan Cuti Sekolah  RM250.00

Untuk tempahan sila hubungi Pn Hana 0132987378 (Call/SMS/WhatsApp)

Email: [email protected]

Laman web: www.indahkembara.com

indah-kembara-apartment-hostel-klebang-meaka (13)

Ruang Tamu dengan Meja Makan 4 tempat duduk, sofa dan TV 24″

indah-kembara-apartment-hostel-klebang-meaka (7)

Peti Sejuk, Pantry dan Singki

indah-kembara-apartment-hostel-klebang-meaka (12)

Bilik Utama: 1 katil KING + 1 katil SINGLE berhawa dingin (aircond) dengan bilik air + water heater

indah-kembara-apartment-hostel-klebang-meaka (9)  indah-kembara-apartment-hostel-klebang-meaka (3)

indah-kembara-apartment-hostel-melaka (21)

Bilik Kedua: 1 Katil KING berhawa dingin (aircond).

indah-kembara-apartment-hostel-melaka (24)

Bilik Ketiga: 1 katil QUEEN berhawa dingin (aircond)

 

Alamat:

No 46, Jalan LJ 1, Taman Limbongan Jaya,

Klebang, 75200 Melaka

GPS Koordinat: 2.2025988,102.225112

Peta Lokasi:

Google Stree View:

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

PAKEJ LAWATAN DAN ROMBONGAN BAGI KUMPULAN, KOLEJ DAN UNIVERSITI SERTA PELAJAR SEKOLAH

PAKEJ ATURCARA LAWATAN KE MELAKA 2 HARI 1 MALAM

Kami menyediakan pakej lawatan bagi rombongan pelajar ke Melaka dengan pakej lawatan yang sangat menarik. Bermula jam 9 pagi di Ayer Keroh dan taklimat dari Pemandu Pelancong berkaitan Melaka akan diberikan. Selepas itu beberapa siri lawatan telah disusun dari pagi tersebut hinggalah ke lewat malam iaitu:

Setelah selesai semua, pelajar akan dibawa pulang berehat di tempat penginapan. Program pada hari esoknya selepas sarapan pagi adalah acara adalah bebas, namun begitu para pelajar boleh dibawa ke berjalan-jalan sekitar Melaka sehingga jam 12 tengahari untuk checkout dari tempat penginapan.

Terdapat pelbagai tempat lawatan yang menarik dan bersejarah di Melaka yang boleh dilawati. Antaranya:

Nilai Sejarah

  • Kampung Morten
  • Kampung Portugis
  • Makam Hang Tuah/Perigi Hang tuah
  • **Banda Hilir-Kota A’ Famosa, Bukit St Paul, Dutch Stadhuys (Bangunan Merah), Middleburg Bastion dan Pelbagai Muzium,
  • Masjid Tertua di Melaka & Malaysia-Masjid Kg Hulu (senireka Jawa dan Cina (dinasti ching)
Rekreasi
 a) Banda Hilir-*Malacca River Cruise (siang & mlm- Menaiki di banda hilir atau di Tmn Rempah), Menara Taming Sari (siang & mlm), Menara Jam, Menaiki Beca (siang & mlm), Duck Tour -mini bus bertukar kpd bot Ronda di sekitar banda hilir dan masuk  Selat Melaka(siang) , Coral Wonderland dan Jonker Walk (ptg-mlm)
 
b) Ayer Keroh-Zoo Melaka, Tmn Buaya, Tmn Rama2/Tmn Reptilia,Taman Seribu Bunga, Malacca Wonderland, Menaiki Kereta Lembu
 

* Melaka River Cruise

Siang-melihati kawasan Sungai Melaka yang indah,  Bandaraya Melaka dan bagunan-bangunan lama (terdapat lukisan dinding-mural di bangunan lama)

Malam-  laluannya sama, tetapi laluan di tepi Sungai Melaka dihiasi keindahan lampu pelbagai jenis dan warna.

– merentasi jambatan lama

– melihat kg melayu di tengah bandar Kg Morten-mini muzium, mini  tmn tema (Ferris Wheel, Pirate Ship dan Trampoline Bungee)

 

* Pantai terdekat ialah pantai puteri, tanjung kling

* Berjalan sekitar banda hilir, boleh singgah di Masjid selat (Masjid Terapung di Selat Melaka)

* A’ famosa Resort-Sblm exit tol Simpang Ampat Alor Gajah ( tmn tema air, safari dan cowboy town)

Secara ringkasnya, ini antara tempat-tempat yang boleh dipilih, untuk lebih terperinci boleh layari website Melaka Tourism. Untuk  mendapatkan maklumat selanjutnya mengenai deskripsi item secara terperinci, sila hubungi saya, pn hana di talian 013 2987378 . Sila berikan jawapan segera, untuk memudahkan urusan tempahan.

SESI PAGI;

MELAWAT KE KAWASAN PELANCONGAN AYER KEROH;

– ZOO MELAKA

– TAMAN RAMA-RAMA MELAKA

– TAMAN BUAYA MELAKA

– TAMAN MINI MALAYSIA

– TAMAN BOTANIKAL MELAKA

– TAMAN SERIBU BUNGA MELAKA

SESI PETANG;

MELAKA KE KAWASAN PELANCONGAN BANDAR HILIR;

– A FAMOSA

– MUZIUM KESULATANAN MELAKA

– MEMORIAL PERISYTIHARAN KEMERDEKAAN

– BUKIT ST PAUL

– MUZIUM SAMUDERA

SESI MALAM;

– MELAKA RIVER CRUISE

– MELAKA TAMING SARI

– PAHLAWAN WALK

– JONKER WALK

AKTIVITI TAMBAHAN;

– MAKAN IKAN BAKAR DI UMBAI ATAU MUARA SUNGAI DUYONG

– MUZIUM KAPAL SELAM DI KLEBANG

– BERSANTAI DI DATARAN 1 MALAYSIA DAN PANTAI KLEBANG

– BERKELAH DI PANTAI PUTERI

PUSAT MEMBELI BELAH

PUSAT KRAFTANGAN WARISAN

 

DATARAN PAHLAWAN

MAHKOTA PARADE

TEMPAT PENGINAPAN DIBAWAH PENGURUSAN KAMI YANG DICADANGKAN PADA KADAR YANG AMAT BERPATUTAN DAN SANGAT SELESA;

– Homestay Melaka

homestay melaka taman limbongan permai lorong pandan bandaraya melaka (25)

www.homestaymelaka.com.my atau homestaymelaka.worldheritage.com.my

– Asia Heritage Hotel Melaka

20141130_134732

QISH Hotel Melaka

QISH HOTEL MELAKA FRONT LOBBY

Mahkota Hotel Apartment

Yellow Mansion Hotel

Villa Heritage Residence

homestay villa heritage

 

Kos untuk pakej lawatan pelajar adalah seperti berikut:

  • PAKEJ SEORANG PELAJAR RM 100.00
  • PAKEJ SEORANG GURU RM 160.00
  • KOS PEMANDU PELANCONG RM 250.00

Untuk tempahan dan pertanyaan lanjut sila hubungi kami:

World Heritage Management

No. 41-1, Jln Kristal 1, Taman Limbongan Indah, 75250 Melaka, Malaysia
HOTLINE:

013-2987378 (Ms Hana)

019-7257388 (Ms Hana)
sila mesej melaui SMS , WhatsApp , Viber atau WeChat.

Fax: +06-3351314
Email:

 

 

 

 

Best 5 must-visit Shopping Malls and Streets in Malacca

Malacca is a small state in the southern region of Malaysia which holds one of the most exquisite and culturally rich atmospheres. The state is rich in historical heritage and architectural building and ancient landmarks which are main tourist attractions in Melaka. Malaysia is a beautiful Asian country but Malacca is the state that adds even more beauty the country.

Every tourist want to take something back home as gifts and souvenirs for their loved ones, not to mention delicate regional crafted products for their homes. When, it comes to shopping in Malacca then there are many shopping malls streets you can visit where local vendors would be selling handmade traditional stuff. Shopping malls are a plenty in the region as well.

Melaka Best Shopping Malls Streets

There are a lot of things a tourist can do in Melaka. One of them is certainly shopping. Here is a list of best Melaka shopping mall and street.

Dataran Pahlawan Melaka Megamall

Dataran Pahlawan Melaka Megamall is certainly the biggest shopping mall where you can get modern as well as antique products at affordable price and are reliable. The mega mall is structured in a modern fashion to accommodate the taste of foreign people and has a wide range of shops which includes, Perfume Avenue where those who have an addiction of sweet smelling potions can buy their heart content.

Dataran Pahlawan mega mall has a lot of tourist landmarks nearby as well, so while one is visiting a local attraction there is no harm in looking around or checking stuff out to take home for beloveds. There are many tourists who seek the true essence of a country in the antique products and for those the good news is that the entire basement level of the mega mall is dedicated to handmade and locally crafted souvenirs and other gift items.

This Melaka shopping mall attracts plenty of tourist as it is located in the city center. You can not miss Dataran Pahlawan mall once in Malacca.

Mahkota Parade Shopping Mall

Mahkota Parade Shopping Mall is another Melaka shopping mall which is best for shopping in Malacca; if you are planning on buying discounted products and hole the energy to bargain with the vendors as well. The shopping mall is one of a kind and one of the oldest that was opened in 1994, and accommodates more than 200 stores in it. These stores belong to both international brands and popular local brands.

For the ladies Mahkota Parade Shopping Mall is the place worth checking out since it has a wide range of shoe outlet stores and handbags that are made both locally and shipped in from the international market. This Malacca shopping mall is where you can buy cheaper wear than from the overseas outlets of the same international brand. Inside the mall are IT stores and beauty parlors located as well that offer you refreshing facials when you are tired from all the shopping.

Jonker Street

Jonker Street, which is also very famous worldwide, is a walk worth it. It has centuries old galleries and museums not to mention a collection of local items which include the food products as well that you can buy or flavor your cuisine with it. Jonker Street includes practically all the things you want to buy for friends and family back home, from local crafts to international shipped ones and food items including famous Malaysian spices that can be taken back home and spice things up in your food next time.

If you like handmade ladies jewels then Jonker Street is the place where you will find unique and beautiful handmade jewels to take back home or give it as a gift to someone beloved.

Melaka Batik House

Melaka Batik House, located near the international trade center is one of the few shopping malls in Melaka where you will find a great range and vibrant batik from all over Malaysia. The shopping area has many other attractions located nearby that are walking distance away and so makes it one of the places that you must check out while in Malacca.

Hatten Square Suites Shoppers

Hatten square suites and shoppers is a nice vintage styled but trendy Melaka shopping mall that has a lot of international brands in it which sell products at a cheaper rate than the international market. This mall is a four floored building that has just about everything and every souvenir that you would want to take back home for your family and friends.

Melaka provides both street shopping mall experiences and it is a fun shopping in Melaka. Do let us know about your shopping experience in Malacca.